Purtatorul de cuvant al Comisiei Europee, Friso Roscam Abbing, a declarat ca Fondul Social European, promovat de Comisie, cuprinde si 90 de actiuni dedicate integrarii populatiei rome, cu accent pe includerea acesteia pe piata de munca. De acest program beneficiaza mai multe state, printre care si Romania, dar presedintele Traian Basescu a cerut o actiune mai ferma privind integrarea acestei minoritati.

La un alt nivel, CE promoveaza protejarea drepturilor romilor, dar din punctul de vedere al spatiului european de libertate si justitie, care se aplica individual si nu colectiv, pe baza etniei. Comisia nu a comentat afirmatia premierului italian Romano Prodi, care considera ca UE a subestimat fluxul migrator din est spre vest in urma extinderii. Responsabilii europeni arata ca fluxul migrator nu a crescut dupa extindere, intrucat aceasta s-a petrecut in mare parte dinspre Romania spre Italia si Spania inainte de aderarea tarii la UE.

 

Scrisoarea liderilor Romaniei si Italiei - la Bruxelles
 
Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a primit scrisoarea prin care premierii Romaniei si Italiei, Calin Popescu-Tariceanu si Romano Prodi, cer eforturi suplimentare din partea statelor membre in vederea integrarii comunitatilor de romi.

 

Purtatorul de cuvant al Comisiei Europene Johannes Laitenberger a declarat: "Presedintele si comisia saluta, in mod evident, cooperarea dintre Italia si Romania in aceasta chestiune si incurajaza cele doua tari sa utilizeze la maximum posibilitatile oferite de acordurile bilaterale existente".

 

Domnul Laitenberger a mai spus si ca un raspuns la scrisoarea trimisa de cei doi premieri nu poate fi dat decat dupa ce se va face o analiza serioasa a problemei.

 

Comisia e insa gata, spune Johannes Laitenberger, sa sprijine orice solicitari concrete din partea celor doua tari.