Avand un buget de 1,46 miliarde EUR(1) pentru urmatorii sapte ani - ceea ce inseamna cu 9 % peste nivelurile actuale - programul va stimula sectoarele culturale si creative, care reprezinta o sursa majora de locuri de munca si de crestere economica. „Europa Creativa” va oferi finantare pentru cel putin 250 000 de artisti si de profesionisti din domeniul culturii, 2 000 de cinematografe, 800 de filme si 4 500 de traduceri de carti.

De asemenea, programul va lansa un nou mecanism de garantare financiara care va permite intreprinderilor mici din domeniul culturii si creatiei sa obtina credite bancare in valoare de pana la 750 de milioane EUR.
 
Salutand rezultatul votului de astazi, Androulla Vassiliou, comisarul european pentru educatie, cultura, multilingvism si tineret, a declarat: „Aceasta investitie este o veste excelenta atat pentru industria europeana a filmului, pentru cultura si arte, cat si pentru public. «Europa Creativa» va permite sectoarelor noastre culturale dinamice sa creeze noi locuri de munca si sa contribuie mai eficient la economia UE. Prin intermediul programului, mii de artisti talentati vor putea avea acces la noi categorii de public din Europa si din intreaga lume si se va promova totodata diversitatea culturala si lingvistica. Pe langa nivelul considerabil al subventiilor acordate, mecanismul nostru de garantare va facilita accesul la finantare pentru sute de intreprinderi mici”.
 
„Europa Creativa” se bazeaza pe experienta si pe succesul programelor Cultura si MEDIA care au sprijinit sectorul cultural si cel al audiovizualului timp de peste 20 de ani. Noul program include un subprogram „Cultura”, destinat sa sprijine artele spectacolului, artele plastice, patrimoniul si alte sectoare, precum si un subprogram MEDIA, care va finanta cinematografia si sectorul audiovizualului. O noua componenta transsectoriala va sprijini cooperarea in materie de politici, masurile transversale si noul mecanism de garantare financiara, care va deveni functional incepand din 2016.
 
Capitalele europene ale culturii, Marca patrimoniului european, Zilele patrimoniului european si cele cinci premii europene (Premiul UE pentru patrimoniul cultural/Premiile Europa Nostra, Premiul UE pentru arhitectura contemporana, Premiul UE pentru literatura, premiile „European Border Breakers” si premiul MEDIA) vor fi si ele sprijinite de programul „Europa Creativa”.
 
Cel putin 56 % din bugetul programului va fi alocat subprogramului MEDIA si cel putin 31 % subprogramului Cultura. Aceasta situatie reflecta in mare parte raportul actual dintre fondurile primite de cele doua sectoare. Maximum 13 % din buget va fi alocat componentei transsectoriale, suma care include mai ales sprijin pentru „birourile Europa Creativa” din fiecare tara participanta pentru a-i consilia pe potentialii beneficiari. Aproximativ 60 de milioane EUR se aloca pentru cooperarea in materie de politici, pentru incurajarea abordarilor inovatoare privind formarea publicului si pentru sprijinirea unor noi modele de afaceri.
 
„Europa Creativa”: cine sunt beneficiarii?
„Europa Creativa” va sprijini:
 
250 000 de artisti si de profesionisti din domeniul culturii si activitatea acestora, facilitandu-le accesul la noi categorii de public dincolo de granitele propriilor tari;
Peste 800 de filme europene vor primi sprijin pentru distributie, pentru a putea fi vazute in intreaga Europa si in toata lumea;

Cel putin 2 000 de cinematografe europene vor beneficia de finantare, cu conditia ca cel putin 50 % dintre filmele pe care le difuzeaza sa fie europene;

Peste 4 500 de carti si alte opere literare vor beneficia de sprijin pentru traducere, ceea ce le va permite autorilor sa patrunda pe piete noi, iar cititorilor sa se bucure de carti in limba lor materna;
Mii de organizatii si de profesionisti din domeniul culturii si al audiovizualului vor beneficia de formare profesionala pentru a dobandi competente noi si pentru a-si consolida capacitatea de a lucra pe plan international.
Sectorul culturii si cel al creatiei din Europa reprezinta pana la 4,5 % din PIB-ul UE si ofera locuri de munca unui numar de peste 8 milioane de persoane. „Europa Creativa” va ajuta aceste sectoare sa contribuie si mai mult la economia europeana, prin valorificarea oportunitatilor create de globalizare si de digitalizare, sa poata reactiona la provocari precum fragmentarea pietei si dificultatile legate de accesul la finantare, precum si sa contribuie la o mai buna elaborare a politicilor facilitand schimbul de know-how si de experienta.
 
Etapele urmatoare
Programul „Europa Creativa” va fi adoptat definitiv de Consiliu (28 de state membre) in saptamanile urmatoare si va intra in vigoare in ianuarie 2014.
 
Pentru informatii suplimentare
 
Comisia Europeana: Europa Creativa
 
Participati la discutii pe Twitter #CreativeEurope
 
Site-ul web al comisarului Androulla Vassiliou
 
Urmariti activitatea comisarului Androulla Vassiliou pe Twitter @VassiliouEU
 
Contact:
Dennis Abbott (+32 2 295 92 58); Twitter: @DennisAbbott
Dina Avraam (+32 2 295 96 67)
 
______
(1) 1,46 miliarde EUR tinand seama de inflatia estimata. Aceasta suma reprezinta echivalentul a 1,3 miliarde EUR in preturile „fixe” din 2011.