Sapte programe lansate, peste 30 de linii de finantare deschise. Nici un sfert dintre proiectele depuse la autoritati nu au fost selectate pentru finantare. Fondurile structurale sunt un miraj dar si, inca, o enigma pentru multi intreprinzatori si functionari publici care nu sunt obisnuiti cu "birocratia" europeana.

Joi, 17 iulie, ora 11.00, Razvan Cotovelea, seful Autoritatii pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale (ACIS) din Ministerul Economiei si Finantelor va raspunde intrebarilor formulate de cititorii HotNews.ro, in cadrul unui interviu transmis live text. Va invitam sa transmiteti intrebari!

Conform datelor oficiale ale Ministerului Economiei si Finantelor, pana la data de 15 iunie au fost aprobate 281 proiecte din cele 1.297 depuse pentru finantare, in cadrul programelor cu fonduri structurale europene.

Va invitam sa transmiteti intrebari pentru interviul cu Razvan Cotovelea, director general al Autoritatii pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale (ACIS) prin intermediul rubricii de comentarii din aceasta pagina. Intrebarile pot fi transmise acum, precum si in timpul interviului si trebuie sa atinga urmatoarele teme:

 - Mult disputata birocratie a fondurilor europene: actele solicitate la dosare, evaluarea, efectuarea platilor. Mai ales pentru proiectele rurale... conditiile sunt prea complicate pentru solicitanti!

- Chichite in care se impiedica solicitantii. De exemplu: contracte de chirie pe minim 5 ani, excluderea PFA in cazul stomatologilor; solicitarea ca firma sa aiba profit 2 ani consecutivi, etc.

- Celebra absorbtie: suma care a fost in mod real "absorbita" in 2007 si estimarile pentru 2008.

- Fraudele: 6 milioane de euro, prejudicii totale calculate de DNA in ultimii 4 ani, pe fonduri de preaderare. Este mult, este putin? Comparatie cu alte tari?

- Un studiu realizat de Agentia de Monitorizare a Presei, Asociatia Pro Democratia si Centrul Roman pentru Jurnalism de Investigatie arata ca programele de finantare pot fi viciate de coruptie in mare masura. Peste jumatate dintre subiectii chestionati in 2007 au declarat ca fondurile europene sunt acordate preferential si ca exista retele de trafic de influenta. Acelasi studiu arata ca subiectul fonduri europene este neinteresant pentru institutiile mass-media!!

- Programul de competitivitate - este cel mai intarziat. Mai ales schemele pe IT si pe energie. Cateva explicatii. 

- Metode care (aparent, cel putin) au determinat accelerarea procesului de gestionare a fondurilor: publicarea ghidului solicitantului foarte repede (POR) - desi au revenit cu Corrigendum; sistemul electronic de la POS DRU, manualul de implementare sesiuni lunare de depunere a proiectelor (PNDR). Ar trebui aplicate si pentru celelalte programe?

- Greseli care (aparent, cel putin) au determinat sincope in procesul de gestionare a fondurilor.