Declarația Directorului Executiv al UNICEF, Catherine Russell, a Directorului Executiv al UNFPA, Dr. Natalia Kanem, și a Directorului General al OMS, Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus

Facem astăzi apel la încetarea imediată a tuturor atacurilor asupra serviciilor medicale din Ucraina. Aceste atacuri îngrozitoare ucid și rănesc grav pacienți și cadre medicale, distrugând infrastructura medicală atât de vitală și forțând mii de oameni să renunțe la accesarea serviciilor medicale, în ciuda nevoilor urgente.

Atacarea persoanelor celor mai vulnerabile – a bebelușilor, a copiilor, a femeilor însărcinate, a persoanelor care suferă de boli și afecțiuni și a cadrelor medicale care își riscă propria viața pentru a salva vieți – este un act de o cruzime inacceptabilă.

De la începutul războiului din Ucraina,
Sistemul de monitorizare a atacurilor asupra serviciilor medicale (SSA) a înregistrat 31 de atacuri asupra unităților medicale. Potrivit rapoartelor, 24 de incidente au dus la deteriorarea sau distrugerea unor unități medicale, iar în cinci cazuri au fost deteriorate sau distruse ambulanțe. Aceste atacuri au provocat moartea a cel puțin 12 oameni și rănirea a 34 de persoane, afectând accesibilitatea și disponibilitatea serviciilor medicale esențiale. OMS verifică și alte semnalări, fiind raportate în continuare atacuri, în ciuda apelurilor la protejarea serviciilor medicale.

Atacurile asupra sistemului medical și a cadrelor medicale afectează în mod direct accesul populației la servicii medicale esențiale – mai ales în cazul femeilor, al copiilor și al altor categorii vulnerabile. Am asistat deja la o creștere a nevoilor de îngrijiri medicale de care au nevoie femeile însărcinate, proaspetele mămici, copiii mici și persoanele mai în vârstă din Ucraina, în timp ce accesul la servicii devine tot mai restrâns din cauza violențelor.

De exemplu, de la începutul războiului, au avut loc peste 4.300 de nașteri în Ucraina, iar 80.000 de femei ucrainene așteaptă să nască în următoarele trei luni. Rezervele de oxigen și de materiale medicale, inclusiv pentru gestionarea complicațiilor apărute în timpul sarcinii, sunt tot mai mici.

Sistemul medical din Ucraina este în mod clar supus unei presiuni enorme, iar prăbușirea sa ar fi o catastrofă. Trebuie depuse toate eforturile pentru a preveni acest lucru.

Este necesar să se respecte dreptul internațional umanitar și drepturile omului, iar protecția civililor trebuie să fie principala noastră prioritate.

Partenerii din sectorul umanitar și cadrele medicale trebuie să aibă posibilitatea să continue și să extindă în siguranță furnizarea serviciilor medicale esențiale, inclusiv vaccinarea împotriva COVID-19 și a poliomielitei, precum și livrarea de medicamente vitale pentru civilii din toată Ucraina și pentru refugiații care trec granița în țările vecine. Ar trebui să fie disponibile în mod sistematic servicii medicale la punctele de frontieră, inclusiv îngrijiri imediate și posibilitatea transferării copiilor și a femeilor însărcinate.

Este crucial ca actorii din sectorul umanitar să beneficieze de acces sigur și neîngrădit pentru a ajunge la TOȚI civilii în dificultate, oriunde s-ar afla aceștia. UNICEF, UNFPA și OMS încearcă să extindă împreună cu partenerii lor sprijinul și serviciile vitale necesare pentru a acoperi nevoile medicale urgente. Trebuie să putem livra în siguranță materiale medicale de urgență – inclusiv cele necesare pentru îngrijiri obstetrice și neonatale – centrelor medicale, unităților temporare și adăposturilor subterane.

Unitățile și serviciile medicale ar trebui să fie protejate împotriva actelor de violență și a blocajelor. În plină pandemie de COVID-19, care a pus deja o presiune enormă asupra sistemelor de sănătate și a personalului medical, astfel de atacuri pot fi și mai devastatoare pentru populația civilă. Pentru binele cadrelor medicale și al tuturor ucrainenilor care au nevoie de acces la servicii medicale vitale, toate atacurile asupra unităților medicale și a altor infrastructuri civile trebuie să înceteze.

În încheiere, facem apel la încetarea imediată a focului, cu asigurarea accesului neîngrădit pentru ca populația în dificultate să poată beneficia de asistență umanitară. Se poate găsi o soluție pașnică pentru a pune capăt războiului din Ucraina
”.


***
UNICEF este prezent în România și în alte 190 de țări și teritorii pentru a promova supraviețuirea și dezvoltarea copiilor din perioada copilăriei mici până la adolescență. În România, UNICEF lucrează împreună cu actori cheie precum Guvernul, Parlamentul, autorități locale, societatea civilă, sectorul privat, parteneri naționali și internaționali și mass media pentru a asigura accesul tuturor copiilor la educație timpurie de calitate și la școală, pentru protejarea adolescenților și monitorizarea drepturilor copilului, pentru protecție socială și pentru mobilizarea de resurse în beneficiul copiilor.

| Facebook | Instagram |


UNFPA este agenția Națiunilor Unite pentru sănătatea sexuală și sănătatea reproducerii. Misiunea UNFPA este să asigure o lume în care fiecare sarcină este una dorită, fiecare naștere este sigură și fiecare tânăr își atinge potențialul. UNFPA urmărește realizarea drepturilor reproductive ale tuturor cetățenilor și sprijină accesul la o gamă largă de servicii din domeniul sănătății sexuale și al sănătății reproducerii.

| Twitter | Facebook | Instagram | YouTube |


Organizaţia Mondială a Sănătăţii este un lider global în domeniul sănătăţii publice, făcând parte din sistemul Naţiunilor Unite. Înfiinţată în 1948, OMS își desfăşoară activitatea alături de cele 194 de state membre, în şase regiuni și prin 149 de birouri, pentru a promova sănătatea, pentru a menţine siguranţa în lume şi pentru a-i ajuta pe cei vulnerabili. În perioada 2019-2023, scopul nostru este să creştem cu un miliard numărul persoanelor care beneficiază de servicii medicale universale, al celor pe care îi protejăm în timpul crizelor sanitare şi al celor cărora le asigurăm un nivel mai bun de sănătate şi de bunăstare.

| Twitter | Facebook | Instagram | LinkedIn | TikTok | Pinterest | Snapchat | YouTube |