Mii de persoane care lucreaza in cinema, TV, cultura, muzica, artele spectacolului, patrimoniu si domenii conexe ar beneficia de un grad mai ridicat de sprijin din partea UE in temeiul noului program „Europa creativa” dat publicitatii astazi de Comisia Europeana.

Cu un buget propus de 1,8 miliarde EUR pentru perioada 2014-2020, ar fi un impuls de mare ajutor pentru industriile culturale si creative care sunt o sursa importanta de crestere economica si locuri de munca in Europa. Noul program ar aloca peste 900 de milioane EUR pentru a sustine sectorul cinematografic si al audiovizualului (domeniu cuprins in actualul program MEDIA) si aproape 500 de milioane EUR pentru cultura.

Comisia propune, de asemenea, sa se aloce peste 210 milioane EUR pentru o noua facilitate de garantie financiara care ar permite micilor operatori sa aiba acces la imprumuturi bancare de pâna la 1 miliard EUR si aproximativ 60 de milioane EUR in sprijinul cooperarii in materie de politici si al promovarii abordarilor inovatoare fata de atragerea publicului si noile modele de afaceri.

„Aceasta investitie va ajuta zeci de mii de profesionisti din domeniul culturii si audiovizualului sa profite la maximum de piata unica si sa ajunga la noi categorii de public in Europa si in afara acesteia; fara acest sprijin, ar fi dificil sau imposibil pentru ei sa patrunda pe noi piete. De asemenea, Europa creativa promoveaza diversitatea culturala si lingvistica si contribuie, in acelasi timp, la atingerea obiectivelor noastre din cadrul Strategiei Europa 2020 pentru locuri de munca si crestere durabila” , a declarat Androulla Vassiliou, comisar pentru educatie, cultura, multilingvism si tineret.
 
Propunerea Comisiei privind programul Europa creativa ar permite ca:
# 300.000 de artisti si profesionisti din domeniul cultural si activitatea lor sa primeasca finantare pentru a ajunge la noi categorii de public in afara propriilor tari
# peste 1.000 de filme europene sa primeasca sprijin pentru distributie, care sa le permita sa fie vizionate de public in intreaga Europa si in lume
# cel pu tin 2.500 de cinematografe europene sa beneficieze de finantare care sa le permita sa se asigure ca cel putin 50% dintre filmele pe care le difuzeaza sunt europene
# peste 5.500 de carti si alte opere literare sa beneficieze de sprijin pentru traducere, permitând cititorilor sa se bucure de ele in limba lor materna
# mii de organizatii culturale si profesionisti sa beneficieze de formare pentru acumularea de noi competente si pentru consolidarea capacitatii lor de a lucra pe plan international
# sa se poata ajunge la cel putin 100 de milioane de persoane prin proiectele finantate prin program.
 
Context
Europa creativa se va baza pe experienta si succesul programelor Cultura si MEDIA care au sprijinit sectorul cultural si al audiovizualului timp de peste 20 de ani.

Bugetul de 1,8 miliarde EUR propus pentru Europa creativa reprezinta o crestere de 37% fata de actualul nivel al cheltuielilor. In perioada 2007-2013, programul MEDIA a primit 755 de milioane EUR, cu o suma suplimentara de 15 milioane EUR pentru MEDIA Mundus care sprijina cooperarea internationala in sectorul audiovizualului, iar programului Cultura i-a fost alocata suma de 400 de milioane EUR in cadrul financiar actual.
Sectoarele culturale si creative europene reprezinta aproximativ 4,5% din PIB-ul european si aproximativ 3,8% din forta de munca din UE (8,5 milioane de persoane).

Sprijinul UE le va ajuta sa profite la maximum de oportunitatile create de globalizare si trecerea la digital. De asemenea, el le va ajuta sa rezolve probleme precum fragmentarea pietei si dificultatile in ceea ce priveste accesul la finantare si sa contribuie la o mai buna elaborare de politici facilitând schimbul de know-how si experienta.
 
Etapele urmatoare
Propunerea Europa creativa este in prezent examinata de Consiliu (27 de state membre) si de Parlamentul European, care vor adopta decizia finala privind cadrul bugetar pentru perioada 2014-2020.
 
Pentru mai multe informatii:
MEMO/11/819
http://ec.europa.eu/culture/creative-europe
http://ec.europa.eu/culture/
http://ec.europa.eu/culture/media