Europarlamentarul social-democrat Victor Bostinaru a cerut, marti, in cadrul Comisiei de Petitii a Parlamentului European, ca standardele care vor fi convenite in legatura cu proiectul Nord Stream sa fie aplicate riguros si in zona Marii Negre, unde sunt in curs de realizare proiecte similare. Eurodeputatul a solicitat totodata Uniunii Europene sa sprijine mai mult decat pana acum proiectul Nabucco.

Solicitarea lui Bostinaru a fost facuta marti, la reuniunea Comisiei de petitii consacrata audierilor in dosarul privind conducta de gaz Nord-Stream, care ar urma sa traverseze Marea Baltica.

Eurodeputatul a subliniat legatura dintre energie, securitate si politica externa si faptul ca Uniunea Europeana, neavand inca o politica externa si de securitate comuna eficace si nici o politica energetica comuna, se afla intr-o pozitie slaba in negocierile cu exportatorii de energie.

"Standardele care vor fi convenite in legatura cu proiectul Nord Stream trebuie sa fie aplicate riguros si in zona Marii Negre unde sunt in curs de realizare proiecte similare iar nivelul de cooperare intre statele riverane este mai putin sofisticat decat in zona Marii Baltice; in plus, aici, societatea civila nu este inca la fel de implicata in problemele de mediu", a afirmat social-democratul.

Bostinaru a cerut Uniunii Europene sa sprijine mai mult decat a facut-o pana acum proiectul Nabucco, proiect care diminueaza dependenta de Rusia si are in plus avantajul ca, fiind construit la suprafata, are implicatii de mediu considerabil mai scazute.