Romania are cel mai mic numar de spectatori de cinema pe cap de locuitor (0,1%) si cel mai mic numar de angajati in domeniul cultural dintre statele membre UE (1,1% din totalul fortei de munca), se arata intr-un studiu Eurostat dat publicitatii la Bruxelles.

Potrivit studiului “Economia culturala si activitatile culturale in UE”, in sectorul cultural al celor 27 de tari membre UE lucreaza aproape cinci milioane de oameni si cea mai mare parte a angajatilor are un nivel ridicat al educatiei.

Potrivit statisticilor Eurostat, aproximativ jumatate din persoanele care isi desfasurau activitatea in sectorul cutural in 2005 avea studii superioare, in timp ce procentul angajatilor din alte sectoare de activitate cu studii superioare era de doar 25%.

Romania are un procent de 45,5% de absolventi cu studii superioare care lucreaza in domeniul cultural. Cel mai mare procent de absolventi de studii superioare il inregistreaza Estonia (64%) si?Belgia (63%), iar cel mai mic Malta (26%) si Portugalia (28%).

Potrivit unui Eurobarometru realizat la inceputul lui 2007, peste trei sferturi din populatia celor 27 de state membre UE a vizionat sau ascultat un program cultural la televizor sau radio in ultimele 12 luni.

75% dintre romani isi iau informatiile culturale de la televizor sau radio, iar 58% au citit cel putin o carte in ultimele 12 luni. In acelasi timp, 40% dintre romani au vizitat un monument, 22% au fost la cinema si 27% la muzee sau galerii de arta.