Sectorul de morarit si panificatie va beneficia in 2008 de fonduri europene in valoare de 80 milioane de euro, a declarat, presedintele Patronatului din Industria de Morarit si Panificatie (ROMPAN), Aurel Popescu.

'Este primul an, in 2008, in care brutarii beneficiaza de fonduri europene care vor putea fi utilizate pentru modernizarea si dezvoltarea sectorului', a spus Popescu, la o conferinta de prezentare a Salonului EUROPAIN de la Paris, la care Romania urmeaza sa participe.

 

Acesta a precizat ca Salonul Mondial de Patiserie la Paris (EUROPAIN), din perioda 29 martie - 2 aprilie 2008, reprezinta o posibilitate de a incheia contracte cu furnizorii de echipamente de pe piata europeana in vederea modernizarii sectorului romanesc de panificatie.

Presedintele ROMPAN a mentionat ca Romania nu va participa inca la cupa mondiala a brutarilor in cadrul acestui targ, dar firmele se vor concentra pe schimbul de informatii privind implementarea normelor pentru siguranta alimentara si pe realizarea unor schimburi de experienta cu scolile de panificatie din Franta, in conditiile in care ROMPAN a fost acreditata in 2007 sa desfasoare cursuri de calificare in domeniu.

Piata de panificatie depaseste in prezent un miliard de euro, valoare corespunzatoare unei productii de circa 2,3 milioane tone de paine. Cu toate ca Romania dispune de o capacitate de productie de 2,5 ori mai mare decat necesarul de consum, este de asteptat ca in urmatorii ani sa patrunda foarte mult capital strain pe piata locala.

 

Pe aceasta piata extrem de fragmentata cotele principalilor jucatori din morarit si panificatie variaza intre 4-6 la suta, in timp ce piata neagra reprezinta circa 40 la suta din total. Principalii competitori sunt Vel Pitar, Loulis, Boromir Ind Ramnicu Valcea, Dobrogea Grup, Racova Com Agro Pan Vaslui, Pangram Resita sau Pan Group Craiova.