La mijlocul lunii viitoare, micii intreprinzatori din Romania vor putea primi bani europeni si guvernamentali din fondul pentru cresterea competitivitatii economice. Anuntul a fost facut de ministrul pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, Ovidiu Silaghi, care precizeaza ca pana in 2013 Romania are la dispozitie prin acest program peste un miliard de euro.

Oficialul mai declara ca saptamana aceasta va fi lansat si ghidul aplicantului care va contine informatii despre intocmirea dosarelor de finantare.

Intreprinderile mici si mijlocii vor putea depune dosare de finantare dupa 15 aprilie pentru mai multe investitii din bani nerambursabili: constructia de noi fabrici si ateliere cumpararea de brevete sau software.

De asemenea se pot cere bani pentru investitiile in consultanta, adica sprijin in pregatirea proeictelor, bani pentru cursuri de pregatire.

Ministrul pentru IMM-uri subliniaza ca intreprinzatorii trebuie sa contribuie la proiect cu 40% din valoarea investitiei.

Dar aceasta parte de cofinantare poate fi obtinuta de oamenii de afaceri dintr-un credit bancar, iar aici Fondul National de Garantare pentru IMM-uri va oferi garantiile necesare intreprinzatorului pentru a putea solicita creditul.

Dificultatile pe care le-ar putea intampina cei care vor dori depuna proiect pot fi insa destul de multe, declara Otilia Manta, consultant la o firma specializata in realizarea de dosare pentru fonduri europene.

Otilia Manta aminteste o situatie petrecuta la prima sesiune de depunere de proiecte pentru Fondul de Dezvoltare Rurala.