Comisia Europeana a adoptat programul sau de lucru pentru anul 2008. In cadrul acestuia, Comisia pune accentul pe realizarea politicilor-cheie ale agendei globalizarii: precizarea principalelor prioritati strategice pe care Comisia se angajeaza sa le adopte in 2008 si stabilirea celorlalte domenii asupra carora Comisia isi va concentra atentia anul viitor.

Presedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, a declarat: „Acest document este programul nostru politic pentru anul 2008.  El defineste initiativele noastre strategice si se bazeaza pe angajamentul nostru de a oferi valoare adaugata cetatenilor Europei. In paralel cu ratificarea Tratatului de reforma, Comisia va produce rezultate vizibile pentru cetateni, confirmand astfel ca Europa conteaza mai mult ca niciodata in epoca globalizarii: vom fi activi in domeniile dezvoltarii si locurilor de munca; al Europei durabile; al gestionarii migratiilor; al punerii cetatenilor pe primul plan si al definirii Europei ca partener mondial. ”.

Margot Wallström, vicepresedinte pentru relatii institutionale si strategia de comunicare, a adaugat: „Programul combina initiativele care sporesc competitivitatea europeana cu acelea care raspund intereselor consumatorilor si cetatenilor; acesta reflecta, de asemenea, preocuparea tuturor de a obtine o dezvoltare durabila. Programul include si prioritatile in domeniul comunicarii, o noua etapa in procesul de consolidare a eforturilor Comisiei de a comunica mai bine despre Europa.

Programul de lucru pentru anul 2008 constituie o abordare completa pentru a realiza ambitia Europei de a raspunde asteptarilor cetatenilor in ceea ce priveste viitorul.  Programul abordeaza cele mai urgente probleme contemporane - dezvoltarea si locurile de munca, schimbarile climatice, energia, migratiile, extinderea.  Programul de lucru a fost elaborat in urma unor discutii amanuntite cu celelalte institutiisi preia multe dintre temele dezbatute recent in cadrul dezbaterilor privind globalizarea la Consiliul European informal de la Lisabona. 

In acelasi timp cu noile initiative, programul de lucru stabileste modul in care vor fi continuate initiativele deja existente, precum si domeniile in care se vor exercita responsabilitatile Comisiei de punere in aplicare si de control ale politicilor adoptate.  Pentru a reflecta mai bine caracterul multianual al majoritati activitatilor Comisiei, o noua sectiune a programului este dedicata domeniilor in care actiunile din 2008 includ evaluari de impact si consultari care pot conduce la initiative specifice in viitor.

Propunerile care vor fi prezentate ilustreaza multe dintre aspectele esentiale incurajate de catre Comisie: ele acopera multe subiecte transversale, incurajeaza parteneriatele cu statele membre si cu alti actori principali si incearca sa abordeze unele dintre problemele pe termen mediu cu care va fi confruntata Europa in deceniile urmatoare.  Propunerile acorda o importanta sporita mai bunei legiferari si includ o lista detaliata a masurilor de simplificare pentru anul urmator.  Programul stabileste, de asemenea, consecintele in domeniul comunicarii si include domenii prevazute ca fiind prioritati de comunicare inter-institutionale in 2008. 

Programul de lucru pentru anul 2008 poate fi consultat la adresa:
http://ec.europa.eu/atwork/programmes/index_en.htm