Pe 7 ianuariue 2008, la Ljubljana, a inceput conferinta internationala "Dialogul intercultural - valoare fundamentala a Uniunii Europene" (7 - 8 ianuarie 2008).

Romania este prezenta la aceasta conferinta, prin contributii aduse de Demeter Andras, Secretar de Stat in Ministerul Culturii si Cultelor (MCC), Adriana Popp, consilier afaceri europene in MCC si Raluca Pop, Centrul de Consultanta pentru Programe Culturale Europene.

 

La nivelul discutiilor formale, conferinta reprezinta cel mai important eveniment in debutul Anului european al dialogului intercultural. Aici se vor reuni reprezentanti ai societatii civile europene din domeniul Culturii si Artelor, Stiintei si Educatiei, Media si Dezvoltarii economice durabile. Discutiile sunt concentrate asupra problemelor privind dialogul intercultural in interiorul Uniunii Europene, aceasta fiind una dintre prioritatile presedentiei Slovene.

 
In finalul conferintei la sala Gallus din Domul Cankarjek va avea loc ceremonia de lansare oficiala a Anului European al Dialogului Intercultural 2008 la nivelul comunitatii.

Slovenia, care detine din aceasta luna presedentia UE, a organizat in cooperare cu Comisia Europeana o serie de evenimente menite a aduce in atentia opiniei publice beneficiile diversitatii culturale.

 

Anul european al Dialogului Intercultural 2008 isi propune sa creeze o fundatie care sa sustina initiativele europene in domeniul dialogului intercultural mai departe de 2008. Acesta este o expresie activa a impactului a noii agende europene pentru cultura intr-o lume globala, unde promovarea dialogului intercultural este unul dintre cele trei obiective.