Initiativa unui eurodeputat roman forteaza statele membre UE sa faca publice, in timp real si pentru toti cetatenii europeni, locurile de munca vacante pe teritoriul lor. Regulamentul propus de Alexandru Atanasiu va fi adoptat miercuri in plenul Parlamentului European.

Dupa adoptarea “Propunerii de regulament cu privire la statisticile trimestriale asupra slujbelor vacante in Comunitate” – initiativa eurodeputatului Alexandru Atanasiu, raportor al Parlamentului European, orice cetatean european va sti daca si unde isi poate gasi de lucru legal in oricare dintre cele 27 de state membre. Este inca o lovitura data barierelor pe care guvernele le ridica in calea liberei circulatii a fortei de munca in interiorul pietei comune, dar si muncii la negru, tolerate tacit din ratiuni economice. In exclusivitate pentru cititorii Euractiv.ro, Alexandru Atanasiu, autorul si promotorul regulamentului explica despre ce este vorba.

Euractiv.ro:Initiativa dumneavoastra suna destul de tehnic, putini fiind cei ce pot face legatura cu planul concret al existentei. In ce consta propunerea ce urmeaza sa fie adoptata de Parlamentul European?
Alexandru Atanasiu: Doar aparent este un subiect tehnic, pentru ca in realitate are o dimensiune politica foarte importanta. Este vorba despre aplicarea unuia dintre principiile fundamentale ale Uniunii Europene, libera circulatie a fortei de munca, principiu agreat la nivel declarativ de toate statele membre, dar care, in realitate este departe de a fi respectat de catre acestea.

Regulamentul ce va rezulta in urma adoptarii propunerii mele de catre plenul Parlamentului European va avea efecte concrete asupra vietii cetatenilor europeni:
va face accesibile tuturor informatiile referitoare la pietele muncii din statele membre, respectiv cererea de forta de munca va fi transparenta, unitar exprimata si centralizata, astfel incat oricine, in orice moment sa stie in ce sectoare ar putea munci;
va alinia curicula scolara la datele reale de pe piata europeana a muncii, pentru ca sistemele de invatamant sa poate avea o imagine exacta a calificarilor care se cauta;
va extinde domeniile in care guvernele sunt obligate sa publice informatii despre piata muncii , ma refer la munca la domiciliu si la serviciile sociale prestate in baza unui contract de munca;
defineste cu exactitate ce tipuri de posturi care se ocupa cu contracte de munca pe durata nedeterminata vor trebui sa fie comunicate;

Euractiv.ro: Unde si incepand de cand vor putea romanii gasi aceste informatii?
Alexandru Atanasiu:Odata regulamentul adoptat, statele membre vor fi obligate sa transmita informatiile catre Oficiul de Statistica al Uniunii Europene, ca le va centraliza si le va publica pe site. Estimez ca in 2008, spre mijlocul anului, aceste date vor fi accesibile publicului larg. Oamenii vor afla ce slujbe vacante sunt, unde si care sunt conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca pentru a le ocupa.

Euractiv.ro: Credeti ca doar aceste informatii sunt suficiente pentru a ocupa un loc de munca intr-o alta tara europeana?
Alexandru Atanasiu: Aceste informatii vor ajuta, intr-o prima etapa, la o reorientare profesionala a fortei de munca, iar mai apoi, pe masura ce guvernele statelor membre sunt fortate sa deschida pietele nationale ale muncii, oamenii vor avea sanse reale de a munci legal acolo unde gasesc conditiile care le convin. Munca la negru va primi o lovitura grea, la fel si retelele de traficanti de forta de munca. Lucrurile evolueaza in avantajul fortei de munca si a angajatorilor europeni.

Euractiv.ro: De ce abia acum, la propunerea dumneavoastra, Parlamentul European adopta acest regulament?
Alexandru Atanasiu: Colectarea datelor de la statele membre a inceput in 2003, dar se facea pe baza de voluntariat. Cine vroia spunea unde sunt locuri de munca vacante, cine nu, nu. Nu a functionat si a devenit clar pentru toata lumea ca trebuie impusa obligativitatea raportarii informatiilor.

Ioana Speteanu