Fundatia Soros Romania (FSR), in parteneriat cu Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) Bucuresti si Asociatia culturala SIMFEST pentru promovarea creatorilor din media si artele vizuale, lanseaza competitia de documentare TV Mediul in media, dotata cu premii de peste 7.000 USD.

- 5.000 USD pentru postul local de televiziune care produce cel mai bun documentar
- 2.000 USD pentru echipa de televiziune care propune scenariul si realizeaza efectiv documentarul castigator

Competitia se adreseaza exclusiv televiziunilor locale din Romania si va avea urmatoarele componente:
 

1. Concurs de scenarii TV

Televiziunile locale din Romania sunt invitate sa trimita, pe adresa Fundatiei Soros Romania, proiectele unor documentare TV care isi propun sa acopere una sau mai multe dintre urmatoarele teme: apa; aer; sol; poluare sonora; substante chimice; mediul si sanatatea; deseurile; resursele naturale; padurile.
Proiectele pot avea si forma unor scenarii si vor contine, printre altele: tema abordata, subiectul documentarului, modul de abordare, personalitati care urmeaza sa fie intervievate etc. Ele vor avea in vedere faptul ca durata documentarului trebuie sa fie de 20-30 minute, iar problema de mediu analizata trebuie urmarita de la cauza la efect si, in cele din urma, la posibile solutii.
Proiectele (Scenariile) vor fi analizate de un juriu compus din reprezentanti ai FSR, CJI si SIMFEST.
Posturile de televiziune care se inscriu in concurs trebuie sa se angajeze, in scris, sa produca si sa difuzeze, in perioada aprilie – iulie 2008, documentarele ale caror scenarii vor fi desemnate castigatoare in prima faza a competitiei.
Din numarul total de scenarii primite vor fi selectate 10, iar autorii acestora vor intra in faza urmatoare a competitiei.
Propunerile vor fi trimise pe adresa: Mirela Rus, Manager de Comunicare, Fundatia Soros Romania, mrus@soros.ro .
Data limita de primire a proiectelor este 14 martie 2008, ora 17.00.

 

2. Training pentru 10 echipe de televiziune

Autorii (jurnalist + cameraman) celor mai interesante 10 scenarii vor beneficia de o sesiune de training cu tema: Productia de documentar TV, organizata in perioada 28-30 martie 2008, la Bucuresti, de Centrul pentru Jurnalism Independent. Toate cheltuielile de participare la training vor fi acoperite de Fundatia Soros Romania.
Cursurile vor fi sustinute de Alexandru Solomon, Sorin Avram (pentru partea de productie documentar TV) si Alexandru Savulescu (pentru acoperirea subiectelor de mediu propuse in scenariile inscrise in competitie).
O scurta biografie a celor trei traineri este accesibila aici.

 

3. Productia documentarelor

In perioada aprilie – iulie 2008, cele 10 echipe de televiziune participante la trainingul din martie vor realiza efectiv documentarele ale caror scenarii au fost inscrise in competitie, beneficiind in acest interval de timp de mentorat din partea trainerilor.
Pentru a intra in faza finala a competitiei, este obligatoriu ca documentarele sa fi fost difuzate de posturile de televiziune producatoare inainte de data de 1 august 2008.
Fiecare post de televiziune va trimite documentarele produse, pe suport CD, pe adresa: Fundatia Soros Romania, Caderea Bastiliei, 33, sect.1, Bucuresti, cu mentiunea “pentru competitia Mediul in media”.
Termenul-limita de expediere a documentarelor este marti, 12 august 2008.

 

4. Anuntarea castigatorilor. Premii de peste 7.000 USD

Un juriu format din reprezentanti ai Fundatiei Soros Romania, ai Centrului pentru Jurnalism Independent, Festivalului Televiziunilor Locale si al Producatorilor Independenti si experti pe probleme de mediu va decide care dintre cele 10 documentare este cel mai bine realizat, din mai multe puncte de vedere:
- prezentarea problemei de mediu, cu toate implicatiile sale (sociale, politice, economice, de sanatate etc)
- identificarea eventualelor solutii, cu ajutorul autoritatilor, cetatenilor, organizatiilor neguvernamentale etc.
- realizare tehnica (filmare, montaj etc.)

Documentarul castigator va fi anuntat in cadrul Festivalului Televiziunilor Locale si al Producatorilor Independenti (SIMFEST), la Targu-Mures, in perioada 29-31 august 2008.
Televiziunea locala care a produs si difuzat documentarul castigator va primi un premiu de 5.000 USD din partea Fundatiei Soros Romania, iar echipa de televiziune care a realizat documentarul va primi un premiu de 2.000 USD din partea Fundatiei Soros Romania si un premiu special oferit de organizatorii SIMFEST.
De asemenea, la sectiunea Mediu din cadrul festivalului va fi organizat un workshop in cadrul caruia cele 10 echipe de televiziune care au luat parte la competitie vor fi invitate sa impartaseasca celorlalti participanti la festival din experienta dobandita pe parcursul realizarii documentarelor.
Cheltuielile de cazare pentru participarea la festival vor fi acoperite de Fundatia Soros Romania.

 

5. Promovarea realizatorilor si diseminarea informatiei

Cele 10 documentare vor fi traduse si titrate in limba engleza (cheltuielile de prelucrare tehnica, traducere si titrare in limba engleza vor fi acoperite de Fundatia Soros Romania) si vor fi prezentate de reprezentantii FSR si ai Asociatiei SIMFEST in tara si in strainatate, in cadrul unor manifestari specifice fara scop patrimonial. In acest scop, scenariile trimise in prima etapa a concursului vor fi insotite de cate un Acord de difuzare semnat si stampilat de conducerea televiziunii locale. Formularul de acord poate fi descarcat  aici.

 

Pentru detalii suplimentare puteti contacta:

- Mirela Rus, Manager de comunicare, Fundatia Soros Romania, mrus@soros.ro (coordonatorul programului)
- Mihaela Danga, Director adjunct, Centrul pentru Jurnalism Independent, mihaela@cji.ro
- Ioan Ceausescu, Director, Festivalul Televiziunilor Locale si al Producatorilor Independenti SIMFEST, simfestmures@yahoo.com