Romania se confrunta cu un deficit de forta de munca de 1,5 milioane de oameni, a declarat, ministrul Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse, Paul Pacuraru, citat de ROMPRES.

„Romanii sunt foarte bine vazuti in afara si ambasadele statelor Uniunii Europene cer contingente de forta de munca. Le spun ca si noi avem deficit de forta de munca in toate domeniile, dar, in special, in constructii si industria usoara“, a spus ministrul.

Paul Pacuraru a precizat ca Executivul pregateste strategii pentru a-i atrage pe romanii din strainatate inapoi in tara.

De asemenea, ministrul a admis faptul ca, in acest moment, exista doua Romanii - una urbana, cu deficit de forta de munca, si una rurala, cu excedent de forta de munca.

Romania are multi oameni tineri, sutin specialistii in resurse umane si nu numai ei. Din pacate, rata somajului tinerilor sub 25 de ani este printre cele mai ridicate din Europa, mai exact, Romania s-a clasat a treia in UE, cu o rata a somajului de 19,6%, dupa Grecia, cu 22,9% si Franta, cu 21,6%. Rata somajului a fost de 7,2 procente in septembrie. Oricum, Cehia si Bulgaria stau mult mai bine decat Romania la acest capitol.