Obezitatea infantila constituie o problema extrem de ingrijoratoare, numarul copiilor supraponderali sau obezi inregistrand o crestere anuala de 400,000 in Europa. Copiii obezi nu au doar probleme de sanatate, precum diabet si afectiuni ale ficatului, atunci cand sunt mici, dar este mai mult decat probabil ca ei sa se confrunte cu un risc sporit de boli cardiace, cancer, hipertensiune arteriala, accidente vasculare cerebrale si depresii, pe masura ce inainteaza in varsta.

Comisarul European responsabil pentru Sanatate Markos Kyprianou a lansat „Ziua Europeana a Gatitului si Alimentatiei Sanatoase”, care are ca scop incurajarea alimentatiei sanatoase in randul copiilor, in vederea combaterii ponderii crescande a obezitatii infantile in Europa. Functionari ai UE, bucatari-sefi de elita si elevi din 14 state membre se reunesc pentru demonstratii de gatit sanatos, alimente gustoase si ateliere care promoveaza un mod de viata echilibrat.

 

Ziua Europeana a Gatitului si Alimentatiei Sanatoase face parte dintr-o campanie mai ampla a Comisiei pentru combaterea obezitatii prin incurajarea cetatenilor UE sa opteze pentru o alimentatie echilibrata si mai mult exercitiu fizic. Multe stiluri de viata isi au originea in perioada copilariei. In consecinta, este mult mai probabil ca acei copii care sunt invatati despre importanta unei alimentatii sanatoase si cum sa faca alegeri adecvate in privinta acesteia, vor duce un mod de viata echilibrat ca adulti.

 

Cetatenii Uniunii Europene fac prea putina miscare si consuma prea mult: prea multa energie, prea multe calorii, prea multe grasimi si zahar, si prea multa sare. Principala consecinta este o crestere substantiala si ingrijoratoare a excesului de greutate si a obezitatii pretutindeni in UE. Aceasta tendinta este, in mod special, serioasa in cazul copiilor si adolescentilor. Ea mareste riscul afectiunilor  de sanatate si reduce speranta de viata. Costul uman este inacceptabil. Costul financiar si economic este de asemenea ridicat.

 

Obezitatea provoaca o serie de boli cronice, cum ar fi diabetul, anumite tipuri de cancer si afectiunile cardiace. Statele membre UE cheltuiesc anual aproape 7% din bugetele nationale alocate sanatatii, pentru boli care pot fi asociate cu obezitatea. La aceste cheltuieli se adauga costurile economice importante provocate de boala, excluderea sociala si moartea prematura.

 

Prevalenta obezitatii mai mult decat s-a triplat in multe tari europene, incepand cu anii 1980, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Obezitatea infantila este, in mod deosebit, un motiv de ingrijorare. Se estimeaza ca exista in prezent trei milioane de elevi care sunt obezi in Europa iar alti circa 85 000 de copii devin obezi in fiecare an – o cifra care se dovedeste alarmanta. Obezitatea infantila se afla la originea bolilor care se manifesta de regula la adulti, precum diabetul de tip II.

 

Cresterea obezitatii are o traiectorie paralela cu cea a cresterii populatiei de persoane supraponderale. Se estimeaza ca jumatate din populatia adulta, respectiv un sfert dintre elevi, sunt supraponderali in UE. Tinerii supraponderali au tendinta de a-si conserva excesul de greutate pe parcursul intregii vieti adulte si au toate sansele sa devina mai tarziu obezi. Stilul de viata este factorul determinant al acestor tendinte, care reprezinta o numaratoare inversa ce pune in pericol sustenabilitatea sistemelor de sanatate din UE. In UE-15, cetatenii consumau zilnic in medie cu 300 de calorii mai mult in anul 1999 decat in 1970.

 

Pe plan legislativ, prioritatea este in prezent de a asigura etichetarea clara si informativa a alimentelor. Noi reguli menite sa asigure acuratetea indicatiilor privind sanatatea si valoarea nutritionala (precum „continut redus de grasime”, „continut redus de zahar”, etc.) vor intra curand in vigoare. Mai mult, Comisia examineaza in prezent cele mai bune modalitati de a face etichetele de pe produsele alimentare mai usor de inteles de catre consumatori.
Comisia Europeana finanteaza numeroase proiecte referitoare la obezitate si la modul de alimentatie, prin intermediul Planului de Actiune pentru Sanatate Publica si al programelor-cadru din domeniul cercetarii. De exemplu, „Reteaua Europeana a Inimii” (European Heart Network) a primit o asistenta financiara de 1,7 milioane de Euro pentru proiectul sau intitulat „Obezitatea infantila si bolile cronice asociate”, in timp ce proiectul HELENA (Healthy Lifestyle in Europe by Nutrition in Adolescence – Un stil de viata sanatos in Europa datorita alimentatiei pe perioada adolescentei) are in vedere studiul obiceiurilor alimentare si a prevalentei obezitatii in randul tinerilor.

 

Ziua Europeana a Gatitului si Alimentatiei Sanatoase are propria pagina de internet, cunoscuta sub numele de EU.Minichefs, la urmatoarea adresa:  http://eu.mini-chefs.eu. Aceasta pagina de internet pentru copii demonstreaza ca a manca sanatos poate fi si amuzant. Ea pune la dispozitie si un forum la nivel european in ce priveste gatitul si alimentatia sanatoasa, cu retete sanatoase de prima clasa si sfaturi pentru gatit. Pagina de internet este disponibila in 12 limbi si include un joc interactiv de-a gatitul, astfel incat copiii sa poata invata jucandu-se.

 

Scoala cu clasele I-VIII Nr. 3 din Radauti (Romania) este fericita castigatoare a concursului de desen Mini-bucatari. Desenul sau a devenit posterul oficial al concursului Mini-bucatari. Elevii clasei care l-a realizat au fost invitati la Bruxelles pe 17 si 18 octombrie, iar comisarul Kyprianou le-a inmanat premiul. Pentru a vedea posterul vizitati site-ul:
http://ec.europa.eu/dgs/health_consumer/events/miniposter.pdf