La Cluj va incepe pe 15 noiembrie proiectul Simularea Parlamentului European, care se va desfasura pana pe 20 noiembrie. Proiectul a luat fiinta la initiativa Ambasadei Olandei, Societatii Studentilor Europenisti revenindu-i sarcina de a se ocupa de organizarea si desfasurarea cu succes a acestuia.

Societatea Studentilor Europenisti este o organizatie non-guvernamentala destinata in principal studentilor de la Facultatea de Studii Europene din Cluj-Napoca. Este o organizatie studenteasca care ofera servicii si pachete de programe care asigura informatii de baza pentru toti cei interesati de Uniunea Europeana, asigura pregatirea pre-profesionala si contacte; popularizeaza ideea europeana prin programe economice, culturale, umanitate, manifestatii de Ziua Europei, conferinte, reuniuni, concursuri, publicatii.

Proiectul a atras un numar de 135 de studenti din toata tara, din cele mai importante centre universitare Cluj-Napoca, Sibiu, Timisoara, Bucuresti, Iasi, Constanta si de la diverse specializari ( Stiinte Politice, Drept, Stiinte Economice, Politehnica, Stiinte Agricole etc.) Inscrierile participantilor au fost facute face in baza unei scrisori de motivatie a candidatului in care “alesii europeni” au trebuit sa-si justifice alegerea de a participa.

Simularea respecta in totalitate regulile dupa care functioneaza Parlamentul European. Cei 135 de participanti sunt distribuiti in mod egal in cadrul a 5 comitete de discutii ( Comitetul Afaceri Externe, Comitetul Constitutional, Comitetul Economic si Monetar, Comitetul Agricol si Rural, respectiv Comitetul Energie Europeana si Cercetare). Totodata partcipantii au primit o tara pe care sa o reprezinte si o culoare politica in functie de procentajul obtinut la alegerile din 2004 de catre cele patru mari grupuri politice prezente in aceasta simulare (Grupul Popular European, Grupul Socialist, Grupul Aliantei Liberalilor si Democratilor pentru Europa, respectiv Grupul Verzilor).

Fiecare Comitet lucreaza pe o tema de interes major pentru Uniunea Europeana, la finalul acestor discutii sperand sa se ajunga la promulgarea unor rezolutii care sa clarifice problemele discutate. Sedintele fiecarui Comitet vor fi moderate fiecare de catre doi experti ai domeniului. Fiecare participant are posibilitatea de a alege dupa preferintele sale Comitetul si Grupul politic din acre sa faca parte, insa organizatorii si-au rezervat dreptul de a-i departaja pe candidati pe baza documentelor trimise daca isi exprima prea multi aceeasi optiune.

Dupa 3 zile de dezbateri , cei 27 de delegati ai fiecarui comitet vor ajunge ajunge la promulgarea unei rezolutii, fiecare rezolutie urmand sa fie dezbatuta si supusa la vot in final de catre toti cei 135 de delegati in sesiunea plenara a Parlamentului in cea de-a 4 a zi cu posibilitate de traducere in limba engleza si trimitere la sediul Parlamentului European.

Participantii la Simularea Parlamentului European vor avea posibilitatea de a vedea cum se desfasoara intregul proces decizional intr-un Parlament European. Desfasurat doar cu o saptamana inaintea alegerilor europarlamentare proiectul va avea un rol major de informare asocietatii civile si a tinerilor, sperand ca cei care vor partcipa sa-si dea seama de ceea ce este nevoie intr-un adevarat Parlament European.

Mai multe detalii pe: www.simularepe.ro