Ministrul Muncii și Justiției Sociale, Marius Budăi, și Pieter Bult, Reprezentantul UNICEF în România, au fost prezenți astăzi, 6 martie, la București, la conferința de prezentare a celor patru Ambasadori Juniori la Uniunea Europeană - Ariana Ardelean, Alexandra Maria Stoica, Panait Tudor-Alexandru și Rareș Voicu - care vor participa la evenimentele desfășurate în cadrul Președinției României la Consiliul Uniunii Europene.

Evenimentul face parte din proiectul „Ambasador Junior la Uniunea Europeană”, demarat de UNICEF în colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe în anul 2018, și are în vedere implicarea tinerilor în dezbaterile care definesc viitorul Europei, având în vedere faptul că 1 din 5 cetățeni europeni este copil sau tânăr.

Astfel, proiectul este în acord cu una dintre temele cheie ale României pentru Președinția Consiliului Uniunii Europene: „O Europă a valorilor comune”, implicarea copiilor și tinerilor în viața civică europeană fiind o prioritate a Președinției României la Consiliul Uniunii Europene.
 

„Pe durata mandatului României la Președinția Consiliului UE va fi elaborate Declarația de la București, un document cadru realizat printr-un amplu proces de consultare a copiilor și tinerilor din toate statele membre. Acesta va pune bazele mecanismelor prin care opinia copiilor va deveni o componentă constantă a proceselor decizionale la nivel european în problemele care îi vizează. Declarația va reflecta opiniile și părerile copiilor din România, dar și din Europa și va fi redactată cu sprijinul unei ample rețele de experți europeni în materie de drepturile copiilor”
, a declarat Marius Budăi, ministrul Muncii și Justiției Sociale.

Documentul va fi realizat în urma unui proces complex de consultare a copiilor din întreaga Europă, sub coordonarea Boardului Copiilor din România, susținut de UNICEF și de către alți parteneri din România și din Uniunea Europeană.

Procesul include mai multe consultări formale și informale ale copiilor și o întâlnire la nivel de experți europeni, care a fost deja organizată la Bruxelles în data de 26 februarie 2019, un proces care culminează cu evenimentul oficial planificat în cadrul Președinției rotative, pe 6 și 7 mai la București, Conferința despre Participarea Copiilor la procesele de luare a deciziilor și de elaborare a politicilor la nivelul UE, un Summit al Copiilor, la finalul căreia copiii vor prezenta “Declarația copiilor de la București”.  
 
“Unul din cinci cetățeni ai Uniunii Europene este copil, este deci firesc și necesar ca dezbaterile referitoare la viitorul Europei să îi implice pe copii și pe adolescenți. Ideile lor pot și trebuie să contribuie la crearea viitoarelor politici și programe europene care să le asigure accesul egal la educație, sănătate, integrarea pe piața forței de muncă și o implicare activă în deciziile care le influențează viața. Participarea copiilor este un drept definit în Conventia cu privire la drepturile copilului, care aniversează anul acesta 30 de ani de la adoptare,” a spus Pieter Bult, Reprezentantul UNICEF în România.
 

„Copiii sunt cetățeni cu drepturi egale adulților. Prin urmare, este dreptul lor să participe la luarea deciziilor care îi privesc și este obligația noastră să îi încurajăm și să-i implicăm în toate acțiunile”, a spus Gabriela Coman, Președintele Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție. 
”Vocea noastră este creionul care desenează ziua de mâine”, a spus Alexandra Maria Stoica, unul din cei patru Ambasadori Junior la Uniunea Europeană selectați în cadrul acestui program și prezenți la conferința de presă. 
 

„Implicarea copiilor în luarea deciziilor este foarte importantă, însă, de cele mai multe ori, acest aspect este trecut cu vederea. Mă bucur că, în calitate de Ambasador Junior al României la UE, pot face auzită cu adevărat vocea copiilor din întreaga Europă”
, a adăugat colegul său, Rareș Voicu.

Participarea copiilor și tinerilor a fost deja susținută pe parcursul anului 2018 prin mai multe activități, cum ar fi prima consultare cetățenească din Uniunea Europeană desfășurată exclusiv cu și pentru copii și organizată de către Ministerul Afacerilor Externe, prin intermediul Ministrului Delegat pentru Afaceri Europene, de UNICEF în România alături de alți parteneri, precum și prin programul  „Delegat de Tineret la Uniunea Europeană”, inițiat de către Ministerul Afacerilor Externe, în colaborare cu Ministerul Tineretului și Sportului.

În context, o altă premieră de la instituirea sistemului de președinție rotativă a Consiliului UE o reprezintă secțiunea dedicată copiilor pe site-ul oficial al Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, realizată de Ministerul Afacerilor Externe, prin intermediul Ministrului Delegat pentru Afaceri Europene în colaborare cu UNICEF România. Conținutul editorial, creat împreună cu o echipă de specialiști în educație, include date generale despre UE și alte teme de interes pentru copii, legate de Uniune.

Aceste două proiecte aduc în prim plan copiii și tinerii, ca cetățeni activi și dornici să își promoveze drepturile, valorile europene, precum și să își susțină ideile pe care le au în diverse domenii.

***
UNICEF este prezent în România şi în alte 190 de ţări şi teritorii pentru a promova supravieţuirea şi dezvoltarea copiilor din perioada copilăriei mici până la adolescenţă. În România, UNICEF lucrează împreună cu Guvernul, Parlamentul, autorităţi locale, societatea civilă, sectorul privat, parteneri naţionali şi internaţionali şi cu mass media pentru a asigura accesul tuturor copiilor la educaţie timpurie de calitate şi la şcoală, pentru protejarea adolescenţilor şi monitorizarea drepturilor copilului, pentru protecţie socială şi pentru mobilizarea de resurse în beneficiul copiilor. UNICEF este susţinut financiar integral prin contribuţiile voluntare ale persoanelor fizice, corporaţiilor, fundaţiilor şi a guvernelor.

În perioada 2018 – 2022, se desfășoară programul de țară UNICEF – România, colaborarea cu UNICEF prezintă o importanță aparte, având în vedere și faptul că, în anul 2019, se împlinesc 30 de ani de la adoptarea Convenției pentru Drepturile Copilului de către Adunarea Generală a ONU, iar România a fost unul dintre primele state semnatare ale acestui document. Astfel, atât decizia României de a sprijini activitatea UNICEF, cât și politicile publice privind protecția copiilor sunt în concordanță cu angajamentele pe care România și le-a asumat prin convențiile încheiate, fiind pe deplin armonizate cu standardele europene și internaționale în domeniu.