Directorul General pentru Mediu in cadrul Comisiei Europene, Mogens Peter Carl, a declarat pentru euROPeanul ca investitiile directe in proiecte de infrastructura de mediu, realizate cu infuzia de fonduri structurale si de coeziune, vor ajuta Romania sa se conformeze normelor Uniunii. Acesta a mai mentionat faptul ca in curand va fi lansat un program pentru a ajuta intreprinderile mici si mijlocii sa-si imbunatateasca performantele in privinta protectiei mediului si sa se conformeze legislatiei in domeniu.

euROpeanul :Ce influenta credeti ca vor avea fondurile structurale asupra sectorului romanesc al mediului?
Mogens Peter Carl: Fondurile Structurale si de Coeziune ce vor fi investite in Romania pentru protectia mediului si dezvoltare durabila, pe parcursul actualei perioade de programare 2007-2013, se ridica la aproape 40% din totalul alocarilor din Cadrul Strategic National de Referinta. Acestea includ investitii directe pentru proiecte de protectie a mediului si sunt prevazute in Programul Operational Sectorial (POS) ? Mediu. Tot aici mai sunt incluse investitii in infrastructura de transport cu impact redus asupra mediului, cum ar fi caile ferate, transportul public urban sau transporturile fluviale, precum si in energie regenerabila, eficienta energetica, eco-tehnologii si eco-turism.

 

Aceste investitii directe in proiecte de infrastructura de mediu vor ajuta Romania sa se conformeze legislatiei Uniunii Europene in privinta mediului. Pentru a ajunge la un rezultat semnificativ, sunt necesare investitii masive, de exemplu, in domeniile de apa potabila, tratarea apelor uzate menajere si managementul deseurilor.
In general vorbind, toate proiectele trebuie sa se conformeze normelor europene de mediu, pentru a putea accesa fondurile structurale si de coeziune.

 

euROpeanul:Avand in vedere experienta altor state, in ce zone ale sectorului de mediu au avut cel mai mare impact fondurile structurale?
Mogens Peter Carl:In perioadele anterioare de programare, fondurile structurale investite in sectorul de mediu au dovedit o eficienta aparte in alinierea la normele europene a sectoarelor unde era nevoie de investitii ridicate, sectoare pe care le-am mentionat: tratarea apelor uzate menajere, a apei potabile si managementul deseurilor solide. De asemenea, aspectele de mediul au fost integrate cu succes, in numeroase cazuri, in alte sectoare, precum transportul, energia sau turismul. Acest lucru a fost realizat nu doar prin fondurile alocate, in aceste sectoare, investitiilor cu impact redus asupra mediului ? de exemplu, cele alocate transportului public sustenabil, eficientei energetice si energiei regenerabile ? ci si prin implementarea unor directive ?orizontale?, cum ar fi Directiva privind Evaluarea Impactului de Mediu, care ?atinge? mai multe sectoare.

 

euROpeanul:Ce alte surse ati recomanda pentru cofinantarea activitatilor din acest sector?
Mogens Peter Carl:Avand in vedere nivelul ridicat al investitiilor in infrastructura de mediu de care are nevoie Romania, cred ca aceasta tara trebuie sa foloseasca toate sursele de finantare disponibile. Aceasta presupune indeosebi cofinantarea oferita de Banca Europeana de Investitii si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, precum si capitalul privat ce poate fi obtinut din exploatarea parteneriatelor de tip public-privat. Dar Romania, ca stat membru al Uniunii, trebuie sa depuna un efort financiar la fel de mare si din propriile resurse bugetare.

 

euROpeanul:In privinta initiativelor Departamentului pe care il reprezentati, cum le promovati in randul intreprinderilor din Romania si ce ar trebui acestea sa faca pentru a iesi in intampinarea politicilor si programelor acestui Departament?

 

Mogens Peter Carl: Comisia Europeana a organizat seminarii pentru cresterea performantelor, in Romania, in domenii precum achizitiile publice ?verzi?, schema europeana de ?eco-etichetare? si EMAS ? schema UE de eco-management si audit pentru intreprinderi si alte tipuri de organizatii. Aceste seminarii ne-au ajutat sa impartasim experienta noastra in folosirea acestor instrumente si sa acordam asistenta tehnica pe termen scurt autoritatilor si actorilor economici relevanti din Romania. Furnizand know-how pentru companii si alte organizatii, pentru a se folosi la maxim de aceste instrumente si politici, contribuim la intarirea productiei si consumului de tip sustenabil in Romania.

 

In privinta achizitiilor publice ?verzi?, am intreprins, de asemenea, numeroase alte activitati, cum ar fi campanii de training si de crestere a nivelului de constientizare a problemelor de mediu, precum si traducerea in limba romana a Ghidului european ce explica in termeni concreti modul cum aspecte de mediu se pot intersecta in procedurile de achizitii publice.
In plus, vom lansa in curand un program UE pentru a ajuta intreprinderile mici si mijlocii sa-si imbunatateasca performantele in privinta protectiei mediului si modul cum se conformeaza legislatiei in domeniu. Sunt asigurate, de asemenea, fonduri de mediu pentru IMM-uri prin instrumentele Politicii de Coeziune, POS-Cresterea Competivitatii Economice 2007-2013 alocand fonduri in acest sens. Pentru a obtine astfel de finantari, potentialii beneficiari din categoria IMM trebuie sa fie constienti de aceasta oportunitate si sa pregateasca cereri de finantare solide.