Ungaria, Serbia si Romania fac planuri pentru construirea unei noi autostrazi care sa uneasca nord-estul Serbiei si sud-vestul Romaniei cu Ungaria, relateaza astazi cotidianul Nepszabadsag.

Ambitiosul proiect a fost initiat de agentia din Serbia a Institutului pentru Transporturi si este sprijinit de Magyar Kozut, o companie ungara de stat care se ocupa de reabilitarea drumurilor in tinutul Csongrad, din sudul tarii.

Autostrada va incepe la Smederevo, oras sarbesc la Dunare, va traversa regiunea de campie a Banatului si va ajunge in Ungaria la punctul de granita comun al celor trei tari, marcat de un obelisc, din apropiere de Szeged. O alta artera a drumului va incepe din regiunea Timisoara si va ajunge in acelasi punct din Ungaria. Apoi,  autostrada va traversa Campia Panonica la est de raul Tisa.

Daca totul va merge conform planului, drumul ar putea fi extins apoi spre Slovacia si Polonia. Pentru a lansa proiectul, Ungaria ar trebui sa obtina aprobarea Uniunii Europene, o preconditie pentru a obtine finantare comunitara. Din perspectiva politica, sansele de realizare a proiectului sunt considerate bune, pentru ca UE favorizeaza proiectele comune ale tarilor vecine, mai ales daca in trecut relatiile dintre ele au fost marcate de conflicte, subliniaza Nepszabadsag.