Parlamentul European si Fundatia pentru Premiul International Charlemagne din Aachen invita tineri cu varste intre 16 si 30 de ani sa participe la prima editie a "Premiului Charlemagne pentru tinerii Europeni". Tinerii romani interesati pot trimite cererile de inscriere la Biroul de Informare al Parlamentului European din Bucuresti. Competitia este deschisa pana la 8 februarie 2008.

„Premiul Charlemagne pentru tinerii Europeni” se acorda atat proiectelor care promoveaza intelegerea Europeana si internationala si care favorizeaza dezvoltarea unui sentiment comun de identitate Europeana si de integrare, precum si proiectelor care reprezinta modele pentru tinerii care traiesc in Europa si ofera exemple concrete de viata ale europenilor care traiesc in cadrul aceleiasi comunitati.

Cine poate aplica?

Cetatenii sau rezidentii din cele 27 State Membre ale Uniunii, cu varste intre 16 si 30 de ani, se pot inscrie in competitie, individual sau ca membri ai unui grup. Competitia se va desfasura in toate limbile oficiale ale Uniunii.

Proiectele pot consta in organizarea de evenimente pentru tineret, schimburi de opinii intre tineri sau comunicari pe teme Europene, prin intermediul internetului. Cererile de inscriere sunt disponibile pe site-urile web ale Birourilor de Informare ale Parlamentului European, in Statele Membre. Detalii complete, regulile competitiei si formularul de inscriere sunt mentionate in link-urile de mai jos.

Procedura de selectie

Cele mai bune proiecte, in numar de trei, vor fi selectate in doua etape. In prima etapa, jurii nationale formate din cel putin doi Deputati Europeni si un reprezentant al unei organizatii de tineret vor selecta un castigator national din fiecare cele 27 State Membre, pana la 14 martie 2008.

In cea
de-a doua etapa, un juriu European format din trei Deputati Europeni, Presedintele Parlamentului European si patru reprezentanti ai Fundatiei pentru Premiul International Charlemagne din Aachen vor selecta trei castigatori finali, din cei 27 castigatori nationali alesi, pana la 4 aprilie 2008.

Premiile pentru primele trei proiecte castigatoare

Premiile pentru primele trei proiecte castigatoare vor consta in 5.000 euro, 3.000 euro si, respectiv, 2.000 euro, si vor fi acordate de Presedintele Parlamentului European si un reprezentant al Fundatiei pentru Premiul International Charlemagne din Aachen. Cei trei laureati vor fi invitati sa viziteze Parlamentul European in mai 2008.

In afara premiilor acordate pentru primele trei proiecte castigatoare, reprezentanti ai celor 27 proiecte nationale selectate vor fi invitati la ceremonia de decernare a premiilor, la Aachen, Germania, la 29 aprilie 2008.

Competitia este deschisa pana la 8 februarie.
Formularul de inscriere poate fi descarcat la aceasta adresa.