De la 21 decembrie vor fi desfiintate controalele de frontiera intre cele opt foste state comuniste intrate in UE in 2004 si vechii membri. Ministrii de Interne si ai Justitiei din tarile UE se intrunesc pentru a decide extinderea spatiului Schengen cu cele opt foste tari comuniste si cu Malta, state ce au aderat la Uniune in 2004.

Posturile de frontiera dintre aceste tari si statele ce fac parte deja din zona Schengen vor fi desfiintate si se va renunta la controalele de pasapoarte. Data aleasa pentru desfiintarea acestor controale este 21 decembrie, la timp deci pentru a face fata numarului sporit de calatori din perioada Craciunului, noteaza „The International Herald Tribune“. Spatiul Schengen se va intinde, deci, de la Caen, in Franta, pina la Cracovia, in Polonia. Incepind din luna martie, aceleasi reguli se vor aplica si in aeroporturile din cele noua tari, iar calatorilor din spatiul Schengen nu le vor mai fi controlate actele.

Cele noua state au fost declarate pregatite pentru a adera la spatiul Schengen, dar a fost nevoie de rectificarea anumitor lipsuri. Principalele ingrijorari au fost ridicate de situatia Slovaciei, dar documentul ce se asteapta sa fie adoptat astazi, joi, arata ca „a fost stabilit faptul ca autoritatile au reusit sa schimbe situatia“.