Europarlamentarul social - democrat, Adrian Severin, a cerut, joi, intr-o scrisoare adresata presedintilor celor doua camere ale Parlamentului Romaniei, precum si liderilor principalelor partide politice romanesti, convocarea Parlamentului in sesiune extraordinara in vederea ratificarii Tratatului de Reforma al Uniunii Europene, precum si crearea unui Forum National pentru Europa sub egida Parlamentului Romaniei.

 Solicitarile din scrisoare au fost facute in numele intregii Delegatii europarlamentare PSD, al carei presedinte este Severin.

In document se aduc o serie de argumente in favoarea ratificarii urgente a Tratatului de Reforma al Uniunii Europene, semnat la Lisabona in decembrie 2007.

Parlamentul Romaniei a ratificat deja in unanimitate Tratatul Constitutional al UE odata cu ratificarea Acordului de aderare a tarii noastre la UE, acest tratat neintrand in vigoare ca urmare a respingerii sale prin referendumurile din Franta si Olanda. Insa substanta acestuia se regaseste, in cea mai mare parte, in textul Tratatului de Reforma. In consecinta, ratificarea celui din urma nu implica dezbateri ample si controversate.

Ratificarea urgenta a Tratatului de Reforma va reconfirma vocatia europeana a Romaniei si va transmite celorlalti cetateni ai Uniunii indemnul de a merge pe aceeasi cale.

In sensul ratificarii urgente, Severin precizeaza in scrisoare ca "o tara vecina a dat deja un exemplu mult apreciat, fiind primul stat care a ratificat documentul
adoptat de Consiliul European de la Lisabona la numai cateva zile de la semnare. Romania nu trebuie si nu poate sa ramana cu mult in urma acestui exemplu. In acelasi timp, cetatenii romani vor primi la randul lor mesajul ca Parlamentul Romaniei a inteles masura in care interesul national romanesc este legat de reforma urgenta a institutiilor Uniunii Europene".

Totodata, eurodeputatul PSD propune ca atat in contextul procesului de ratificare, cat si ulterior finalizarii acestuia, Parlamentul Romaniei sa organizeze dezbateri publice extinse, cu participarea parlamentarilor romani si europeni, cu reprezentantii societatii civile si mass-media, in scopul cunoasterii si intelegerii prevederilor Tratatului de Reforma, dar si a implicatiilor aplicarii lor asupra vietii cetateanului si viitorului natiunii.

In viziunea europarlamentarilor social-democrati romani, aceasta dezbatere publica ar trebui sa continue in forma institutionalizata a unui Forum National pentru Europa, constituit sub egida Parlamentului Romaniei.