Stagiile de cinci luni le permit tinerilor absolventi din intreaga Europa sa-si faca o prima idee despre atmosfera de lucru din cadrul Comisiei Europene. Cu o concurenta de 8.000 de candidati pe 650 de locuri disponibile, experienta profesionala la Comisie este foarte ravnita.

Absolventii norocosi sunt acceptati pentru un stagiu de cinci luni, care poate incepe fie in martie, fie in octombrie. Pentru toti cei care se gandesc la o cariera in institutiile UE, un stagiu este modul ideal de a vedea ce ii asteapta.

Care sunt avantajele pentru stagiari?

Sub directa supraveghere a unui consilier, stagiarii se pot familiariza cu activitatile Comisiei si mediul sau multicultural si multilingv.

Invata sa-si foloseasca abilitatile profesionale in cadrul directiei unde au fost repartizati, fiind, in acelasi timp, pusi in fata constrangerilor, datoriilor si oportunitatilor legate de activitatea desfasurata in administratia publica europeana.

Pe plan financiar, stagiarii primesc o bursa lunara de aproximativ 1 000 de euro, care ii ajuta sa-si acopere cheltuielile de baza.

Nici viata sociala nu este neglijata, motiv pentru care sistemul le ofera stagiarilor o multime de posibilitati de a-si largi orizontul cultural, in special prin organizarea frecventa a unor serate, adesea inspirate de tematici nationale.

Care sunt avantajele pentru Comisie?

Comisia beneficiaza si ea de pe urma acestor stagii, intrucat absolventii vin cu idei noi si cunostinte academice actualizate, care pot contribui la imbunatatirea activitatii cotidiene in cadrul institutiei. 

Stagiarii formeaza o baza de resurse umane tinere, avand competentele necesare pentru a colabora in viitor cu Comisia Europeana. In plus, ei pot juca si rolul informal de „ambasadori ai bunavointei”, raspandind idealurile si valorile europene pe intregul continent si dincolo de acesta. In definitiv, este vorba despre o experienta benefica atat pentru institutie, cat si pentru stagiar.

„Este o placere sa lucrezi si sa intri in contact cu oameni din toate tarile UE, cu orizonturi atat de diferite”, spune o stagiara suedeza care nu regreta decat un singur lucru: bicicleta i-a fost furata in plina zi, chiar din fata sediului Comisiei Europene. O alta experienta autentica – desi nu la fel de agreabila – a vietii citadine.