Pentru prima oara din 2001, statele Uniunii Europene au depasit Statele Unite la capitolul 'cresterea productivitatii', potrivit unui raport al Comisiei, care vede UE pe o panta crescatoare. UE se afla totusi mult in urma competitorilor de peste ocean in privinta productivitatii absolute a fiecarui cetatean.

UE a anuntat cele mai bune performante economice din 2000, rata cresterii ajungand la 3%, in timp ce productivitatea lucratorilor a ajuns la o crestere importanta de 1,5%, potrivit raportului anual de competitivitate al Comisiei Europene, publicat pe 5 noiembrie. Productivitatea a inregistrat cresteri mai mari in UE decat in SUA (1,4%), iar Comisia spera ca aceasta sa fie "otendinta pe termen lung".

Raportul se concentreaza in special pe productivitate, care este vazuta ca "motorul-cheie al competitivitatii si al sistemului de asigurari sociale pe termen lung". Pe de alta parte, in termeni absoluti, UE se afla in urma Statelor Unite, unde productivitatea per angajat este cu aproximativ 39% mai mare. Ceea ce inseamna ca UE de-abia incepe sa reduca din distanta de productivitate care o separa de SUA.

Comisarul pentru Industrie Guenter Verheugen a spus ca rezultatele sunt "incurajatoare" si ca reformele incluse in Strategia Lisabona pentru crestere si locuri de munca incep, in sfarsit, "sa dea roade".

Totusi, vicepresedintele Comisiei a criticat si faptul ca sumele cheltuite pentru cercetare si dezvoltare sunt insuficiente. "Este o nevoie clara de accelerare", a spus Verheugen. In ceea ce priveste Cercetarea si Dezvoltarea, unele state membre ca Cipru, Slovacia, Luxemburg si Polonia sunt inca departe de a indeplini tintele agendei Lisabona, stabilite la 3% din PIB.

In ansamblu, industriile europene (de servicii si productie) isi pastreaza pozitiile pe piata

globala mai bine decat corespondentele lor din SUA sau Japonia, mai arata raportul. In acelasi timp, performantele interne nu au fost la fel de incurajatoare, existand cresteri destul de timide in ceea ce priveste profitul, locurile de munca si productivitatea generala din 1995.

Concurenta prin comert si deschidere este vazuta ca o forta majora a eficientei economice. Eliminarea barierelor ramase pe piata interna ar putea creste PIB-ul UE cu 2,2% si ar putea crea 2,75 milioane de locuri de munca, potrivit estimarilor Comisiei.