Programul Impact Academy (IA) urmărește obținerea impactului colectiv cu ajutorul reprezentanților societății civile, fiind parte din în cadrul proiectului “Creșterea gradului de colaborare trans-sectorială pentru un impact sistemic în sectorul drepturilor omului”.

Experiența de învățare include sesiuni online cu experți Ashoka, mentorat cu Ashoka Fellows, retreat de wellbeing și spații sigure de grup facilitate de un coach pentru 20 de participanți, iar termenul de înscriere este 25 iulie 2022. Scopul proiectului este creșterea eficacității și impactul sistemic al reprezentanților organizațiilor de drepturile omului și aliaților acestora în apărarea și promovarea drepturilor LGBT+, femeilor și tinerilor din medii vulnerabile prin capacitarea acestora.

Astfel, prin acest program, se evidențiază importanța trecerii de la hero-preneurship/antreprenoriatul eroic către acțiunea colectivă prin dezvoltarea de relații și încercarea de a găsi soluții mai degrabă pentru cauzele problemelor sociale și nu pentru manifestările lor, pornind de la modul în care privim și măsurăm impactul.

Impact Academy reprezintă o serie de întâlniri cu scopul de a amplifica abilitățile deja existente ale participanților în calitate de reprezentanți ai societății civile, prin intermediul a cinci module online.

Impact Academy pentru Drepturile Omului

Sesiunile Impact Academy din acest an sunt parte a unui program de capacitare pentru apărarea drepturilor omului și conectare cu rețele internaționale de experți.
Programul de capacitare construit după metodologia Ashoka are în vedere crearea unei platforme atât online cât și offline de învățare și colaborare pentru organizații de drepturile omului din țară. Scopul nu este doar de a transfera informații de la experți din rețeaua internațională Ashoka, dar și de a crea un program special croit pentru nevoile fiecăruia, un program care să încurajeze colaborările atât între organizații, cât și cu mai multe sectoare, dar care să și creeze un context de dezvoltare a proiectelor organizațiilor în vederea atingerii unui impact sistemic.

Sesiunile Impact Academy

Ne vom concentra pe sustenabilitatea ideilor și organizațiilor prin module de învățare precum: schimbare sistemică, lucratul cu entități guvernamentale, măsurarea impactului și impact colectiv.

Astfel, în luna august 2022, vor exista patru sesiuni Impact Academy, fiecare pe durata a două zile pentru o mai bună procesare a infomațiilor primite. În noiembrie, participanții de la sesiunile Impact Academy vor fi invitați la un retreat de wellbeing construit după metodologia Ashoka.

Schimbare sistemică cu o abordare intersecțională, prin care se urmărește:
•    definirea clară a problemelor și mai ales a cauzelor problemelor legate de Drepturile Omului
•    analiza sistemului în care problema există, care este schimbarea sistemică dorită și cum se transformă sistemul
•    beneficiile abordării intersecționale pentru o schimbare sistemică

Înțelegerea și măsurarea impactului:

•    Tipuri de impact pe care le putem produce
•    Pașii esențiali în măsurarea impactului și instrumentele pe care le putem folosi

Leadership nou cu o abordare intersecțională:
•    Ce înseamnă leadership într-un sistem intersecțional și interconectat
•    Rolul leader-ului în a crea spații care facilitează schimbarea și permit celoralți să contribuie
•    Inovația în leadership ca modalitate de a avea un impact sistemic

Co-creație pentru schimbarea sistemelor:
•    Importanța colaborării în maximizarea impactului resurselor disponibile
•    Abordarea indirectă a impactului ca modalitate de a schimba dinamici cu efecte globale


Retreat de wellbeing și Ashoka Fellows

Pentru ca experiența să fie una rotundă, care să producă un impact pozitiv, participanții se vor conecta cu patru antreprenori sociali din rețeaua Ashoka (Ashoka Fellows) în vederea unui program de mentorat și coaching, în urma căruia se urmărește dezvoltarea ideilor, proiectelor și inițiativelor participanților, cu scopul schimbului de bune practici și susținerea creării unui plan sustenabil de implementare a ideilor.

De asemenea, în vederea sedimentării atât a celor învățate, cât și a relației dintre participanți și membrii proiectului, experiența va include și un retreat de wellbeing construit după metodologia Ashoka.


Cui se adresează programul?

Programul se adresează organizațiilor nonguvernamentale din România a căror activitate este în domeniul drepturilor omului. Participarea în program presupunea completarea unui formular de înscriere prin intermediul căruia vom colecta și informații de bază care să ajute în design-ul experienței de învățare.

Deadline: 25 iulie 2022


Scopul programului

În primul rând, este vital să încurajăm colaborarea, atât între organizații diferite, cât și  între organizații și actori din mediul privat sau public deoarece, de cele mai multe ori, problemele drepturilor omului sunt interesecționale. De aceea, scopul final este înțelegerea faptului că provocarile de drepturile omului trebuie să fie rezolvate prin soluții complexe, venite în urma proceselor de colaborare între organizații și între sectoare.

Proiect derulat de Ashoka România în parteneriat cu ECPI - Centrul Euroregional pentru Inițiative Publice cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.

Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția ofi cială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org.
Lucrăm împreună pentru o Europă incluzivă!