În perioada august 2018 - decembrie 2018, Asociația Națională pentru Copii și Adulți cu Autism din România, filiala Iași implementează proiectul ”Atelier de pictură pe lut pentru tineri cu autism”, finanțat de Primăria Municipiului Iași, în baza prevederilor Legii 350/2005 și 350/2006, privind regimul finanţărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activităţi nonprofit de interes general.

Bugetul total al proiectului este de 36.450 lei, din care 32.535 lei finanțare din partea Consiliului Local Iași și 3.915 lei procentul de co-finanțare din partea ANCAAR Iași.

Scopul proiectului este acela de a furniza servicii sociale specializate inovative, pentru tineri cu Tulburări din Spectrul Autist și familiile acestora, din Iași.

Obiectivele specifice ale proiectului urmăresc, pe de o parte, înființarea unui atelier de pictură pe obiecte din ceramică în cadrul programului de terapie ocupațională, pentru tineri 10 diagnosticați cu autism și familiile lor și, pe de altă parte, marcarea ”Zilei Internaționale a Persoanelor cu Dizabilitați”. Proiectul prevede și atingerea unui obiectiv de dezvoltare organizațională prin demararea procedurii de licențiere a unui serviciu social furnizat de organizație.

Activitățile principale presupun organizarea unei vizite de lucru la un centru de olărit și pictură pe ceramică pentru familiarizarea beneficiarilor cu specificul ariei de lucru. Ulterior, pe parcursul implementării proiectului, tinerii cu autism vor derula activități de pictură pe lut, în cadrul atelierului de terapie ocupațională. Pentru marcarea ”Zilei Internaționale a Persoanelor cu Dizabilități” va fi organizată o expoziție cu obiecte din lut decorate manual. Activitatea dorește să aducă vizibilitate publică problematicii cu care se confruntă persoanele afectate de autism.

Beneficiarii direcți ai proiectului sunt 10 tineri diagnosticați cu autism care frecventează atelierul de terapie ocupațională și 20 de familii dintre cele 60 care sunt membre ale asociației.