Catherine Russell a preluat astăzi responsabilitățile de Director Executiv al UNICEF, devenind astfel cea de-a patra femeie care conduce organizația în cei 75 de ani de la înființare.
 
Este o onoare și un privilegiu să mă alătur UNICEF și să contribui la conducerea acțiunilor remarcabile pe care le desfășoară în beneficiul copiilor în aceste momentele cruciale”, a declarat doamna Russell. „Într-o perioadă în care milioane de copii din întreaga lume resimt încă șocul provocat de pandemia de COVID-19 și de alte crize, UNICEF este principalul promotor al mobilizării în vederea protecției drepturilor și viitorului acestora. Sunt nerăbdătoare să îmi încep activitatea”.
 
În perioada 2020 - 2022, dna Russell a lucrat în guvernul SUA ca asistentă a Președintelui și Directoare a Biroului pentru personal prezidențial al Casei Albe. Între 2013 și 2017, în cadrul Departamentului de Stat al SUA, a fost ambasadoare itinerantă pentru probleme globale legate de situația femeilor. În acest post, a integrat aspecte legate de situația femeilor în toate elementele politicii externe a SUA, a reprezentat Statele Unite în peste 45 de țări și a conlucrat cu guverne străine, organizații multilaterale și societatea civilă. A fost principala arhitectă a inovatoarei „Strategii globale a SUA pentru împuternicirea adolescentelor”.

Anterior, dna Russell a ocupat funcții ca asistentă adjunctă a Președintelui la Casa Albă, în mandatul Președintelui Barack Obama, consilier superior pentru probleme legate de situația femeilor la nivel global în cadrul Comisiei pentru relații externe a Senatului, procuror general adjunct asociat la Departamentul de Justiție și director de personal al Comisiei juridice a Senatului.

Înainte de a reveni în administrație, în 2020, a predat la Harvard Kennedy School în calitate de membră asociată a Institutului de Studii Politice. De asemenea, a fost copreședintă a consiliului de administrație al rețelei Women’s Foreign Policy Group, membră a consiliului de administrație al organizației Women for Women International, membră a comitetului consultativ al Sesame Street, membră a organizației nonprofit KIVA Advisory Council și membră a inițiativei Trust Women a Fundației Thomson Reuters.

Dna Russell a obținut licența în filosofie cu titlul magna cum laude la Boston College și diploma de doctor în drept la Facultatea de Drept din cadrul Universității George Washington.

Dna Russell este cel de-al optulea Director Executiv al UNICEF, în care lucrează 20.000 de persoane.

***
UNICEF este prezent în România și în alte 190 de țări și teritorii pentru a promova supraviețuirea și dezvoltarea copiilor din perioada copilăriei mici până la adolescență. În România, UNICEF lucrează împreună cu actori cheie precum Guvernul, Parlamentul, autorități locale, societatea civilă, sectorul privat, parteneri naționali și internaționali și mass media pentru a asigura accesul tuturor copiilor la educație timpurie de calitate și la școală, pentru protejarea adolescenților și monitorizarea drepturilor copilului, pentru protecție socială și pentru mobilizarea de resurse în beneficiul copiilor. 

Facebook | Instagram