Astăzi, 17 ianuarie 2020, în Târgu Mureș, a avut loc cel mai important protest al romilor. Aproximativ 400 de cetățeni simpli și activiști pentru drepturile omului s-au adunat în fața statuii Lupoaicei și au cerut demisia lui Dorin Florea din funcția de primar al Municipiului Târgu Mureș, dar și scuzele publice ale acestuia pentru afirmațiile rasiste și jignitoare, făcute la începutul acestei săptămâni.
 
Protestatarii au depus la Registratura Primăriei, ca acțiune simbolică în cadrul protestului, mai multe cereri ironice, prin care primarul Dorin Florea este rugat să aprobe anumite manifestări intime între soți, sau să le indice cetățenilor cum ar trebui să procedeze în cazul „amorului”, „săritului caprei” sau cum să se ferească de „a fi manipulat electoral”. Sperăm ca aceste cereri să primească un răspuns în termenul legal promis de reprezentanții instituției, și anume 30 de zile. 
 
Domnul Dorin Florea nu numai că nu a ieșit să își ceară public scuze cetățenilor care l-au votat dar, din informațiile primite de noi astăzi, acesta s-a folosit de diferite tactici pentru a împiedica oamenii să participe la această manifestație pașnică. Amenințarea directă a unor cetățeni, forțându-i astfel să nu se alăture protestului, a fost una dintre tehnicile folosite de instituție. Însă promisiunea comunității de romi din Târgu Mureș este următoarea: „Romii nu îl vor mai vota pe Dorin Florea. Și nu vom mai vota niciun alt candidat rasist!” 
 
Deși comentarii rasiste și de încurajare a primarului Dorin Florea, sau a consilierului său, Claudiu Maior și a ideii de referendum local, au curs fără încetare din partea utilizatorilor pe rețeaua de socializare Facebook, sprijinul și solidaritatea arătate față de romi au fost manifestate de mulți dintre cei care s-au alăturat protestului și au susținut respectarea drepturilor și demnității tuturor cetățenilor, indiferent de etnie. Gabori, căldărari, romunguri, gabori cu pălărie, români și maghiari s-au adunat astăzi împreună și și-au manifestat nemulțumirea față de atitudinea discriminatorie și disprețuitoare a primarului Municipiului Târgu Mureș. 
 
Ciprian Necula, de la Platforma Aresel, menționează că „Protestul de azi reprezintă o acțiune firească, într-un context european, mai ales atunci când un primar își folosește poziția pentru a propaga ura etnică. El a făcut asta pentru voturi, manipulând emoțiile și prejudecățile oamenilor, noi am fost de partea valorilor europene. E doar începutul, evident, vom face tot ceea ce putem ca acest rasist contemporan să rămână doar o notă de subsol la capitolul: așa nu!"
 
Platforma Aresel a acționat și pe altă cale pentru sancționarea primarului Dorin Florea: ieri, 16.01.2020, a fost depusă la Administrația Prezidențială cererea noastră de retragere a decorației conferite acestuia în 2011, de către Președintele de atunci, domnul Traian Băsescu. Dorin Florea a fost decorat, alături de alți 20 de primari din România, cu Ordinul Pentru Merit în grad de Cavaler. Considerăm că derapajele primarului Dorin Florea sunt periculoase pentru întreaga societate și credem că atitudinea edilului este una dezonorantă și nedemnă de un Cavaler al Ordinului Pentru Merit și vom insista pentru retragerea decorației conferite acestuia.  
 
Acest protest a reprezentat doar un prim pas în amendarea discursului rasist și discriminatoriu al aleșilor în funcții publice și a oricărei alte atitudini care incită la ură față de minoritatea romă din România. 
 
Cetățenii români de etnie romă încep, ușor dar sigur, mobilizarea și implicarea pentru schimbarea în bine a situației comunităților lor, în demolarea prejudecăților și în lupta împotriva manifestărilor rasiste.