Cazurile de abuz, exploatare și neglijare a copilului în Județul Vaslui vor putea fi semnalate în timp real la linia telefonică 119 – ”Telefonul Copilului” – prin înființarea unei echipe dedicate de operatori și a unei echipe mobile de intervenție în cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Vaslui, instituție aflată în subordinea Consiliului Județean Vaslui.

Înființarea echipei mobile este realizată cu sprijinul UNICEF cu finanțare din Fondul de Răspuns Rapid al Guvernului Elveției. Numărul 119 poate fi apelat de copiii aflați în situații de abuz, exploatare sau neglijare, dar și de părinții și rudele acestora, sau orice persoană care are cunoștințe despre astfel de cazuri.

„Consiliul Județean Vaslui și Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului lucrează neîncetat, alături de partenerii lor, pentru protecția copiilor și a familiilor vulnerabile din județ. Progresele pe care le facem nu ar fi posibile fără sprijinul Autorității Naționale pentru Protecția Copilului și Adopție, căreia îi mulțumim pentru colaborarea excelentă. Ne bucurăm să avem alături de noi și Reprezentanța UNICEF în România, care, împreună cu Asociația Alternative Sociale, a sprijinit proiectele pe care le anunțăm astăzi”, a declarat Dumitru Buzatu, Președintele Consiliului Județean Vaslui.

Tot cu sprijinul financiar al Guvernului Elveției, a fost realizată în Județul Vaslui o mapare a serviciilor sociale finalizată de Asociația Alternative Sociale cu sprijinul UNICEF. Datele colectate urmează să fie în curând prezentate sub forma unui instrument digital.

„Ne bucurăm să lucrăm împreună cu partenerii noștri de la nivel județean și central pentru consolidarea serviciilor de protecție a copilului în Județul Vaslui și la mai buna conectare a copiilor vulnerabili la servicii esențiale. Copiii care se confruntă cu diferite forme de violență – fizică, verbală, emoțională, sexuală, neglijare sau trafic – au nevoie de sprijin rapid și eficient, care, mulțumită suportului financiar al Guvernului Elveției, este acum mai aproape de ei. UNICEF continuă să lucreze pentru a proteja fiecare copil împotriva tuturor formelor de violență și abuz în toate situațiile”, a declarat Gabriel Vockel, Reprezentantul adjunct al UNICEF în România.

Ca parte a colaborării între autoritățile județene, Autoritatea Națională pentru Protecția Copiilor și Adopție, DGASPC Vaslui, UNICEF și Alternative Sociale, la Bârlad a fost amenajată și dotată cu echipamente performante o cameră de audiere a copiilor implicați în proceduri administrative și penale în calitate de victime, făptuitori sau martori. Acest lucru va permite ca audierea să aibă loc într-un mediu prietenos, reducând nivelul de anxietate al copilului și impactul psihologic negativ al procedurilor judiciare.

„Creșterea accesului persoanelor vulnerabile la servicii care corespund nevoilor pe care le au este obiectivul central al proiectului și o preocupare continuă a Alternative Sociale de la înființarea organizației, acum 26 de ani. Mulțumim UNICEF și DGASPC pentru colaborarea deosebită care a condus la obținerea rezultatele anunțate astăzi și pentru cea din cadrul altor proiecte realizate împreună”, a declarat Cătălin Luca, președintele Asociației Alternative Sociale.

Tehnologia cu care este dotată camera de audiere permite ca informațiile obținute, necesare pentru protecția minorilor și condamnarea agresorilor, să fie colectate o singură dată, ferind astfel copilul de retrăirea evenimentelor investigate, copiii interacționând cu un număr mic de persoane. Alți specialiști pot urmări interviul și adresa întrebări dintr-o cameră adiacentă, prin intermediul investigatorului sau a psihologului, fără a fi prezenți fizic în spațiul unde se află copilul.

***

Despre UNICEF
UNICEF este prezent în România și în alte 190 de țări și teritorii pentru a promova supraviețuirea și dezvoltarea copiilor din perioada copilăriei mici până la adolescență. În România, UNICEF lucrează împreună cu actori cheie precum Guvernul, Parlamentul, autorități locale, societatea civilă, sectorul privat, parteneri naționali și internaționali și mass media pentru a asigura accesul tuturor copiilor la educație timpurie de calitate și la școală, pentru protejarea adolescenților și monitorizarea drepturilor copilului, pentru protecție socială și pentru mobilizarea de resurse în beneficiul copiilor. Pentru mai multe informații despre UNICEF și activitatea sa, vizitați https://www.unicef.org/romania/ro.
Urmăriți UNICEF în România pe Facebook și Instagram.