CAESAR atrage atentia ca aplicarea legilor in mod egal tuturor cetatenilor, fara privilegii speciale si fara discriminari de orice natura (prevedere stipulata in Art. 16 si Art. 124 din Constitutia Romaniei) este o conditie indispensabila pentru existenta unei democratii functionale si credibile.
 
O parte a opiniei publice romanesti acorda o atentie sporita judecatilor de valoare privitoare la anumite persoane sau la deciziile acestor persoane, abatandu-se astfel de la problematica de fond a evenimentelor din ultima perioada. Cele mai importante teme pe agenda publica ar trebui sa reflecte incercarile repetate de erodare a principiilor si valorilor democratice in Romania: reversibilitatea si fragilitatea reformelor din domeniul justitiei, raportul defectuos dintre institutiile fundamentale ale Statului Roman si incapacitatea clasei politice actuale de a actiona pentru consolidarea democratiei romanesti.
 
Fundatia CAESAR isi exprima public ingrijorarea cu privire la efectele actiunilor politice recente in plan extern, inclusiv prin prisma articolelor publicate in mediile internationale. Aceste evenimente nedorite afecteaza grav credibilitatea Romaniei in fata partenerilor euro-atlantici si risca sa compromita obiective strategice asumate de Statul Roman, precum aderarea la spatiul Schengen, dar si sansele de a atrage investitii straine intr-un climat economic predictibil si stabil. 
 
Pozitia ferma adoptata de mai multe ambasade acreditate la Bucuresti este o dovada in plus ca evolutiile din Romania ii intereseaza pe partenerii nostri externi, mai ales in actualul context regional. Totodata, actiunile politice recente derulate fara asumarea consecintelor ample asupra intregii societati romanesti, atat in plan intern cat si in plan extern, pun la indoiala credibilitatea Romaniei in cadrul Uniunii Europene, NATO si in relatiile cu partenerii strategici. 
 
In lumina evenimentelor din aceste zile, Fundatia CAESAR trage un puternic semnal de alarma cu privire la necesitatea de a veghea in mod activ la apararea si consolidarea democratiei romanesti. Credem in dreptul fundamental al cetatenilor Romaniei de a trai liber si neingradit in tara lor, stat membru al Uniunii Europene, construit pe principii constitutionale si democratice solide, pe transparenta si pe domnia legii, si intr-un stat care garanteaza aceleasi drepturi si obligatii pentru toti cetatenii sai. Orice actiuni care deviaza de la aceste principii sunt dovada ignorantei sau chiar a relei-credinte in raport cu datoria factorilor politici de a reprezenta interesele celor care i-au mandatat prin votul lor, instrument fundamental al oricarui sistem democratic.
 
Fundatia CAESAR considera necesara adoptarea imediata a unui set de masuri pentru corectarea gravelor deficiente ale sistemului actual, care sa garanteze egalitatea tuturor in fata legii, eliminarea imixtiunilor politice in actul de justitie si informarea adecvata a cetatenilor cu privire la activitatea membrilor Parlamentului Romaniei. In mod special, Fundatia CAESAR solicita transparentizarea completa a votului si actiunilor parlamentarilor pentru a da posibilitatea cetatenilor sa evalueze activitatea celor care ar trebui sa ii reprezinte. 
 
Fundatia CAESAR anunta cu acest prilej pregatirea unei campanii nationale de amploare pentru asigurarea unui cadru legal optim reprezentarii democratice autentice a drepturilor si intereselor cetatenilor in Parlamentul Romaniei. Solicitam pe aceasta cale tuturor factorilor de decizie sa actioneze cu deplina responsabilitate pentru consolidarea democratiei romanesti, a luptei anticoruptie si a statului de drept. Numai astfel Romania va putea deveni un exemplu pozitiv in Europa si in lume.
 
 
CONTACT 
Dan NECHITA
Co-Fondator & CEO Fundatia CAESAR
dan.nechita@fundatiacaesar.ro
 
Fundatia CAESAR (Centrul pentru Acces la Expertiza Studentilor si Absolventilor Romani) este o comunitate de experti, un laborator de idei si o platforma de actiune civica pentru dezvoltarea economica si consolidarea democratica a Romaniei.
Institut de cercetare romanesc cu prezenta globala, CAESAR reuneste experti din intreaga lume selectati pe baza rezultatelor remarcabile din cariera lor academica si profesionala.
Uniti in jurul unor valori comune – integritate, responsabilitate si profesionalism – expertii CAESAR ofera idei si solutii concrete in domeniile de importanta strategica pentru viitorul Romaniei. Pe baza acestor cunostinte si experiente globale, CAESAR promoveaza prin platforma proprie de actiune civica politici de dezvoltare la nivel local, regional si national.