Libertatea românilor de a participa la adunări publice, cum sunt marșurile și protestele pașnice, este încălcată flagrant de decizii succesive ale Guvernului. Cea mai recentă decizie a Comitetului Național pentru Situații de Urgență comunicată în sedința de guvern de azi, 8 iulie, propune relaxarea restricțiilor pentru organizarea tuturor tipurilor de evenimente, crescând numărul de participanți la ordinul miilor, dar menține inexplicabil resctricțiile cu privire la organizarea adunărilor publice la 100 de participanți.
 
Guvernul încalcă în acest moment în mod flagrant un drept esențial pentru existența unui stat democratic - dreptul la liberă întrunire, garatat tuturor cetățenilor prin Constituția României. 
 
De 10 luni, începând cu luna septembrie 2020, participarea la proteste privind corupția, cauze de mediu sau cauze de drepturile omului, sunt restricționate la un număr maxim de 100 de participanți, în ciuda faptului că numărul de participanți a crescut progresiv pentru toate celelalte tipuri de evenimente – sportive, culturale, religioase și familiale. Deși data de 1 iulie a reprezentat un moment de relaxare a restricțiilor pentru organizarea tuturor tipurilor de evenimente publice sau private, autoritățile au uitat să relaxeze restricțiile și pentru adunările publice. Situația se repetă și în cazul relaxărilor pregătite pentru jumătatea lunii iulie. Măsurile de relaxare vin în contextul în care la 25 iunie 2021 incidenţa cumulată a cazurilor la nivelul Mun. Bucureşti în ultimele 14 zile la mia de locuitori este de 0.06, iar la data de 5 iulie 2021 incidenţa este de 0.03. În consecință, nu există un motiv justificat pentru restricționarea adunărilor publice la 100 de participanți.
 
În acest context alarmant, peste 65 de organizații non-guvernamentale solicită autorităților să elimine restricțiile abuzive cu privire la organizarea adunărilor publice. Desi toate organizațiile semnatare sprijină autoritățile în contextul pandemiei, oferind sprijin persoanelor afectate sau sistemului de sănătate în lupta cu virusul SARS-CoV-2, acestea atrag atenția că menținerea restricțiilor cu privire la organizarea adunărilor publice în ciuda relaxării tuturor celorlalte restricții, este un semnal clar că statul român încalcă principiile democrației și libertățile cetățenilor români în mod nejustificat.
 
Photo by Sarah Kilian on Unsplash