Jurnalistul Mihai Dragolea, regizorul Radu Constantin Mocanu și activistul de mediu Tiberiu Boșutar au ajuns la spital după ce, în timp ce documentau fenomenul tăierilor ilegale de păduri, au fost agresați în zona Vatra Dornei de un grup de persoane.

Astăzi, un grup de organizații membre ale platformei “ONG-uri pentru cetățean”, au semnat o scrisoare publică adresată autorităților publice, prin care solicită să asigure cu rapiditate și transparență o anchetă referitoare la incidentul agresiv în care au fost implicate cele 3 persoane.

“În 2019, Greenpeace România și Agent Green estimau că peste 600 de persoane au fost, de-a lungul timpului, rănite, iar șase dintre ele au murit în urma acestor violențe.

Considerăm că acest tip de atacuri care, uneori, se soldează chiar cu pierderi de vieți omenești, denotă incapacitatea statului de a lua măsuri în combaterea fenomenului de tăieri ilegale și, mai grav, denotă eșecul autorităților statului român în mandatul esențial de protejare a vieții cetățenilor.” – extras din scrisoarea publică adresată Ministrului de Interne Lucian Nicolae Bode și Inspectorului General al Poliției Române – chestorului de poliție Benone Marian Matei.

Scrisoarea deschisă:

În atenția:
Ministrului de Interne Lucian Nicolae Bode
Inspectorului general al Poliției Române - Chestor de poliție Benone-Marian Matei


Organizațiile semnatare, membre ale Grupului “ONG-uri pentru cetățean”, solicită Ministrului de Interne, Lucian Nicolae Bode, și conducerii Inspectoratului General de Poliție să asigure cu celeritate și transparență desfășurarea unei anchete în cazul jurnalistului Mihai Dragolea, a regizorului Radu Constantin Mocanu și a activistului de mediu Tiberiu Boșutar, agresați în zona Vatra Dornei de un grup de persoane.

Conform informațiilor apărute în spațiul public, activistul de mediu și cei doi jurnaliști au ajuns la spital în timp ce documentau fenomenul tăierilor ilegale de păduri. Informațiile publice referitoare la starea de sănătate a celor trei persoane, precum și informațiile venite direct de la una dintre victime confirmă că acest atac este unul extrem de grav și, deci, în opinia noastră, incidentul trebuie să fie investigat cu seriozitate de către autoritățile române.

De-a lungul anilor, organizațiile de mediu au atras atenția, în mod repetat, că activiștii de mediu și silvicultorii își riscă viața în activitatea lor de protecție a mediului și de conservare a mediului natural. De asemenea, în ultimii ani mai mulți jurnaliști au fost agresați în timp ce documentau tăierile ilegale de păduri. În 2019, Greenpeace România și Agent Green estimau că peste 600 de persoane au fost, de-a lungul timpului, rănite, iar șase dintre ele au murit în urma acestor violențe. Considerăm că ne aflăm în zona unei probleme sistemice care pune în pericol viețile unor persoane care protejează chiar interesele statului român.

Faptul că în cadrul incidentului violent din zona Vatra Dornei au fost agresați, alături de activistul de mediu Tiberiu Boșutar, și doi jurnaliști, Mihai Dragolea și Radu Constantin Mocanu, arată că că însăși libertatea presei este pusă în grav pericol de fenomenul tăierilor ilegale de păduri. Jurnaliștii au fost spitalizați, iar echipamentele de filmare au fost distruse, fapt inacceptabil într-un stat de drept.

Acest incident nu reprezintă un simplu derapaj, ci se alătură unui șir lung de evenimente grave, care pun în pericol spațiul civic, libertatea presei și care conduc la încurajarea fenomenului tăierilor ilegale. Solicităm protecția persoanelor victime ale acestui eveniment și anchetarea acestui caz în regim de urgență. Considerăm că acest tip de atacuri care, uneori, se soldează chiar cu pierderi de vieți omenești, denotă incapacitatea statului de a lua măsuri în combaterea fenomenului de tăieri ilegale și, mai grav, denotă eșecul autorităților statului român în mandatul esențial de protejare a vieții cetățenilor.


Organizații semnatare:


ActiveWatch
Greenpeace România
Asociația Miliția Spirituală
Asociația Respiro - Human Rights Research Centre
Asociația MozaiQ LGBT
Atlatszo Erdely/ Transilvania Transparentă
Funky Citizens
Centrul FILIA
Centrul pentru Inovare Publică
Expert Forum (EFOR)
CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică
FDSC - Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile
PATRIR - Peace Action, Training and Research Institute of Romania
Susține acest demers Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale- FONSS (44 ONG-uri din domeniul social)

Photo by Steven Kamenar from Unsplash