În ultimii doi ani, Fundația Terre des hommes a lucrat împreună cu Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții, cu Federația Română de Fotbal și Federația Română de Gimnastică și a format profesioniștii din mai multe sporturi astfel încât aceștia să perfecționeze măsurile de protejare a copiilor. De asemenea, Fundația a pus la dispoziția lor și a publicului o serie impresionantă de resurse noi și complexe pe această temă-de la curs online, la manuale, broșuri, infografice, podcasturi și webinare. Toate se pot regăsi acum gratuit pe site-ul www.tdh.ro și platforma www.childhub.org.

Mai mult, am inițiat parteneriate solide cu aceste instituții și am dezvoltat împreună un document complex ce descrie procedurile de safeguarding*, respectiv de protejare a siguranţei și a protecţiei copilului în sport. Semnarea acestei Politici (septembrie 2021) de către 20 de cluburi din diferite sporturi din țară a adus măsuri concrete de protejare a copiilor de orice formă de violență (fizică, verbală, psihologică). Printre acestea, desemnarea unei persoane resursă (focal point) la care copiii pot merge pentru a vorbi în siguranță și pot găsi sfaturi și îndrumare.

*Safeguarding - a preveni orice formă prin care copilul poate fi afectat negativ –emoțional, verbal sau fizic – în cadrul spațiilor în care se antrenează sau face sport recreațional sau de performanță.

Copiii trebuie să fie protejați de orice formă de violență și exploatare care poate apărea în contextul activităților sportive. Iar situațiile pot fi numeroase: fie că personalul comunică intimidant cu copiii, fie că un spațiu neadecvat oferă acces nedorit la intimitatea copiilor sau antrenamentul depășește anumite limite fizice și psihologice nedorite.

Acestea sunt premisele de la care a pornit proiectul Fundației Terre des hommes, singurul proiect (din România) de prevenire a violenței asupra copiilor în mediul sportiv –„Mediu Sigur pentru Copii în Sport” /Keeping Children Safe in Sports. Acum, după doi ani tragem concluziile și facem bilanțul.

În 8 februarie 2022, în cadrul conferinței de încheiere a proiectului, reprezentanții Federațiilor de Fotbal și Gimnastică au arătat :
• „Crearea unui mediu sigur pentru copii în fotbal este, pentru Federația Română de Fotbal, o prioritate de responsabilitate socială. Ca rezultat al proiectului "Keeping children safe in sport", politica de safeguarding a fost adoptată de Comitetul Executiv al FRF și a devenit document oficial al federației, iar cursul a intrat în oferta Academiei Naționale de Fotbal. FRF va fi activă și va continua să formeze antrenori și manageri sportivi și să informeze publicul, în special părinții cu privire la prpblematica protecției copilului în sport”, a declarat Florin Șari, Public Policy & Social Responsibility Manager în cadrul Federației Române de Fotbal.

• „Am trecut de la stadiul de conștientizare la cel în care aplicăm cu adevărat aceste politici și, mai ales, stadiul la care antrenorii vor avea obligativitatea de a urma an de an formarea”
, a spus Andreea Zoia, reprezentanta Federației Române de Gimnastică.

Nu în ultimul rând, Terre des hommes a arătat publicului larg (părinți și copii) numeroase situații în care drepturile copiilor sunt în pericol. În mod direct, cel puțin 150 de copii au aflat în traininguri care sunt situațiile alarmante în context sportiv și cum trebuie să le răspundă. Indirect, campania de conștientizare a ajuns la zeci de mii de tineri și părinți.

Resursele create cu ajutorul specialiștilor, adică manuale, ghiduri, jocuri, un curs online și webinare, rămân la dispoziția antrenorilor și publicului larg. Printre ele, cea mai nouă apariție o reprezintă un Ghid de bune practici pentru siguranța copiilor în sport , un instrument util pentru profesioniști, dar și pentru părinți. Acesta poate fi găsit pe www.tdh.ro la acest link (momentan varianta în engleză).

Organizația și partenerii săi îndeamnă în continuare toate federațiile și cluburile sportive să pună pe primul plan protecția și siguranța copiilor.

„Asigurăm copiii și părinții că, deși acest proiect se încheie, noi vom lucra în continuare pentru siguranța lor și avem deja un nou plan în acest sens. Vom lucra și cu alte federații și cluburi sportive, pregătim mai multe sesiuni de consultare și formare atât a antrenorilor, cât și a profesorilor de sport, a echipelor de management, dar și a copiilor. Ne dorim să ajungem în etapa în care cluburile certificate pot fi sprijinite prin supervizare și evaluare în ceea ce privește aplicarea politicii de siguranță și protecție a copiilor în sport. Mulțumim partenerilor că au făcut posibile rezultatele actuale și rămânem aproape de ei”
, Laura Sava-Ghica, Deputy Director Terre des hommes România.

„Mediu sigur pentru copii în sport” (Keeping Children Safe in Sports) este un proiect co-finanțat prin Programul Drepturi, Egalitate și Cetățenie al Uniunii Europene (REC 2014-2020). Coordonat de Terre des hommes România și implementat împreună cu Terre des hommes Hellas (Grecia) și Terre des hommes Ungaria.

***
Despre Fundația Terre des hommes
Terre des hommes este cea mai importantă organizație elvețiană de protecție a drepturilor copiilor, cu o istorie de peste 60 de ani în toată lumea.
Delegația română este în prezent printre puținele organizații de aici care desfășoară, printre altele, proiecte speciale pentru copiii afectați de migrație sau copii care intră în contact cu justiția. Terre des hommes folosește principii inedite de educație precum mentoratul, participarea copiilor în societate, metodologia Mișcare, Joc și Sport, și propune soluții alternative la detenție sau la justiție (în cazurile ce implică minori). Pe site-ul Fundației poate fi consultată o bibliotecă bogată de resurse gratuite create pentru copii și specialiști, pentru a preveni și educa în sensul protecției copilului. https://www.tdh.ro/ro/biblio