O nouă provocare pentru candidații la alegerile locale din septembrie. Platforma civică Aresel a lansat, la începutul lunii septembrie, Manifestul romilor pentru decență electorală, o nouă provocare adresată candidaților înscriși în cursa electorală pentru alegerile din  septembrie 2020, indiferent dacă aceștia candidează din partea unui partid, alianțe sau ca independenți.
 
Manifestul romilor pentru decență electorală ilustrează problemele cu care comunitățile de romi din România se confruntă și reprezintă o nevoie a cetățenilor români de etnie romă totodată pentru decență electorală, cât și pentru implementarea unor măsuri de către viitorii aleși, măsuri care să ducă la dezvoltarea comunităților în care trăiesc. Documentul a fost transmis partidelor politice care participă la alegerile pentru autoritățile administrației  publice locale din 27 septembrie 2020. 
 
Pe lângă acest Manifest, au fost transmise și petiții punctuale în mai multe comunități din țară, fiecare dintre aceste petiții-manifest fiind croită pe probleme specifice, rezolvarea acestor probleme ținând de competența autorităților locale. 

Platforma Aresel a mai propus candidaților facilitarea unor dezbateri publice între aceștia și membrii comunităților de romi, pentru a putea discuta împreună despre situațiile în care comunitățile se regăsesc și pentru a stabili anumite angajamente înainte de alegerile locale. Romii își doresc măsuri concrete de care să beneficieze întreaga comunitate și, pentru că vor să se implice activ în dezvoltarea comunității, sunt deschiși la dialog și consultări cu viitorii aleși. 
 
Manifestul romilor pentru decență electorală constituie un al treilea demers întreprins de Platforma Aresel de a aduce vocea romilor în atenția actorilor politici, după cele destinate candidaților la alegerile europarlamentare și la cele prezidențiale din 2019. Problemele cuprinse în acest document au fost strânse din mai multe localități din țară în urma unor consultări purtate de către Platforma Aresel cu comunitățile de romi, atât în perioada stării de urgență cât și ulterior.
 
Neglijarea și desconsiderarea comunităților de romi de către clasa politică este o realitate trecută cu vederea. Romii sunt ignorați până la începutul unei campanii electorale, când revin în atenția politicienilor ca masă de manevră și bursă de voturi. În rest, solicitările punctuale ale comunităților sunt mai mult amânate decât rezolvate. 
 
Considerăm cu tărie că îmbunătățirea situației romilor și combaterea rasismului și discriminării sunt aspecte ce țin nu de mila sau bunăvoința aleșilor, ci de responsabilizarea acestora și de angajamente luate față de toți cetățenii, indiferent de etnie. Iar  responsabilitatea ce le revine viitorilor aleși trebuie asumată și dovedită pe întreaga perioadă a exercitării unui mandat acordat de electorat.