75 de copii-victime din România cu vârste între 14-18 ani vor fi primii utilizatori ai unei aplicații online de măsurare a gradului de satisfacție a tinerilor asistați în procesele penale.

Aplicația va fi creată de o echipă de profesioniști în urma consultării copiilor-victime, pe baza experienței și a mărturiilor lor, în cadrul proiectului i-ACCESS MyRights derulat de Fundația Terre des hommes.

Platforma online constă într-un sistem inovator care va măsura experiența tinerilor și va primi feedback obiectiv referitor la interesele lor, atenția, emoțiile, stresul sau nivelul lor de înțelegere în cadrul procedurilor juridice. Sistemul va avea la bază o analiză a datelor multimodale transmise de senzori și va fi plasat în mediul obișnuit al utilizatorului – acasă sau într-un centru de servicii. Protecția datelor (codificarea datelor, minimizarea lor) va fi esențială pe această platformă. Se va realiza o gestionare foarte strictă a accesului utilizatorilor și se va crea un sistem care înregistrează toate modificările intrărilor (sau testimonialelor).

Vocea copiilor este foarte puțin și foarte rar auzită în justiție, ei au puține ocazii să își exprime direct punctul de vedere. Prin proiectul i-ACCESS MyRights – justiție cu ajutorul inteligenței artificiale pentru copiii din Europa, copiii-victime vor fi ajutați să își afirme opiniile și să găsească mai ușor informații online pentru a își exercita drepturile în procesele penale. Ei vor fi principalii beneficiari ai acestui proiect pe care îl derulăm împreună cu organizațiile partenere, în perioada ianuarie 2023 – decembrie 2024, în România, Bulgaria și Grecia.

Prin acest proiect îi vom ajuta pe copiii să fie bine informați, să se simtă mai puternici, și vom reduce riscul experiențelor traumatizante. Astfel, printre beneficiarii activităților proiectului se vor afla 75 de copii-victime cu vârste între 14-18 ani, 450 de specialiști în aplicarea legii, judecători, procurori, asistenți sociali, specialiști în sănătate, psihologi pentru care se vor organiza cursuri de formare, și 183 de factori de decizie și profesioniști în protecția copilului.

Proiectul este implementat de o echipă formată din șapte organizații de specialiști bine pregătiți: Terre des hommes România, Terre des hommes – centrul coordonator regional din Ungaria, Terre des hommes Hellas - Grecia, SAPI (Bulgaria), Centrul pentru Dreptul IT și IP (proprietate intelectuală) al Universității din Leuven (KU Leuven), Noldus (Olanda) și Lawren.io (Belgia). În plus, firma de avocatură Dentons Europe LLP (Olanda) va contribui cu o echipă de patru experți juridici în procesul decizional și va completa baza de date a soluțiilor IA (inteligență artificială) cu informațiile juridice necesare.

***

Proiectul i-ACCESS MyRights, este derulat în România de Fundația Terre des hommes și este cofinanțat de Uniunea Europeană.

Mai multe detalii despre proiect veți găsi aici. 

Despre Fundația Terre des hommes România
Terre des hommes (Tdh) este o organizație neguvernamentală de protecție a drepturilor copiilor, delegația română fiind activă încă din 1992. În prezent, Tdh este printre puținele organizații din România care desfășoară proiecte speciale pentru copiii afectați de migrație sau copiii care intră în contact cu justiția; în fiecare an, mii de copii și părinți sunt beneficiari ai activităților Tdh în aceste domenii. Organizația folosește principii inedite precum mentoratul, participarea copiilor în societate, metodologia Mișcare, Joc și Sport. Tdh contribuie, de asemenea, la îmbunătățirea sistemului de protecție a copilului și la reforma asistenței sociale, și publică periodic resurse gratuite pentru profesioniști, dar și pentru copii și părinți, promovând respectarea drepturilor tuturor copiilor. Pentru mai multe detalii, accesați www.tdh.ro.