Prin prezenta petitie, disponibila pe http://www.fundatiacaesar.ro/petitie/, solicitam Ministerului Afacerilor Externe si institutiilor abilitate urmatoarele: 
1. Sa suplimenteze numarul sectiilor de votare din strainatate conform si proportional cu numarul de cetateni romani cu drept de vot din fiecare comunitate. Solicitam sa faca publica, cu cel putin o saptamana inaintea celui de-al doilea tur al alegerilor prezidentiale, lista completa a sectiilor de votare.
2. Sa faca publice formularele pentru declaratia pe proprie raspundere. Aceste formulare trebuie sa fie accesibile, inclusiv online, pentru a putea fi completate in avans.
3. Sa suplimenteze personalul din sectiile de votare in conformitate cu estimari realiste ale prezentei la vot, inclusiv pe baza datelor aferente primului tur de scrutin si avand in vedere probabilitatea mare ca numarul alegatorilor sa creasca in cel de-al doilea tur de scrutin. Totodata, autoritatile romane trebuie sa asigure toate resursele necesare (inclusiv numarul de cabine de vot, de stampile, de buletine de vot etc.) pentru buna desfasurare a procesului electoral.
4. Sa actioneze nu doar in litera ci si in spiritului legii 370/2004 pentru alegerea Presedintelui Romaniei si sa permita tuturor cetatenilor romani care se afla la sectiile de votare la ora 21,00, indiferent daca se afla fizic „in sala” sau asteapta la coada, exercitarea dreptului lor constitutional de a isi exprima votul.
 
Ca cetateni ai Romaniei, va inaintam aceste solicitari pentru a ne putea exercita dreptul fundamental la vot cat mai aproape de comunitatea unde ne aflam si in conditii optime. Va reamintim, de asemenea, Articolul 385, alin. (1) din Codul Penal in vigoare: „Impiedicarea, prin orice mijloace, a liberului exercitiu al dreptului de a alege sau de a fi ales se pedepseste cu inchisoarea de la 6 luni la 3 ani”. 
 
Initiatori: Centrul pentru Acces la Expertiza Studentilor si Absolventilor Romani (C.A.E.S.A.R. – www.fundatiacaesar.ro) si Liga Studentilor Romani din Strainatate (LSRS – www.lsrs.ro) 
 

###
Liga Studentilor Romani din Strainatate (LSRS) ofera studentilor si absolventilor romani de peste hotare un cadru deschis de dialog si actiune. LSRS promoveaza initiativa, profesionalismul si solidaritatea membrilor sai, ca reprezentanti de valoare ai Romaniei, si o atitudine pozitiva fata de perspectivele reorientarii lor spre tara. Obiectivul principal al LSRS este de a apara si promova drepturile si interesele academice, profesionale, sociale, civice si culturale ale membrilor sai, precum si de a sprijini contributia lor la dezvoltarea Romaniei. LSRS este o organizatie neguvernamentala, apolitica si echidistanta.
 
Fundatia C.A.E.S.A.R. (Centrul pentru Acces la Expertiza Studentilor si Absolventilor Romani) este un laborator de idei, ce reuneste specialisti români din țară și din strainatate, cu pregatire academica la nivel înalt și rezultate remarcabile în domeniul lor de activitate. Scopul C.A.E.S.A.R. este să coaguleze comunitatea experților români intr-un proiect comun și de lungă durată, care vizeaza dezvoltarea  durabila a Romaniei. C.A.E.S.A.R. este un spațiu de afirmare si recunoastere pentru specialistii români din țară și de peste hotare, o platformă de cunoastere în domenii prioritare pentru viitorul Romaniei, si un cadru de actiune civica la nivel local si national.

***
CONTACT
 
Dan NECHITA, Presedinte LSRS
+1 703 859 0874
dan.nechita[at]fundatiacaesar.ro 
 
Alexandra SASU, Vicepresedinte Comunicare
+40 726 339 256
alexandra.sasu[at]de.lsrs.ro