Platforma Aresel a depus la Administrația Prezidențială o scrisoare prin care îi solicită  Președintelui Klaus Iohannis retragerea decorației lui Dorin Florea, primarul Municipiului Târgu Mureș.  Aceasta este o acțiune complementară protestului organizat vineri, 17 ianuarie 2020, în Târgu Mureș, ca urmare a declarațiilor publice rasiste ale primarului. Dorin Florea a fost decorat în 2011, de către Președintele Traian Băsescu, cu Ordinul Pentru Merit în grad de Cavaler. 
 
Prin declarațiile publice făcute, în mod repetat, de la începutul săptămânii trecute, Dorin Florea incită la ură împotriva minorității rome  și la  discriminare a persoanelor care aparțin grupurilor vulnerabile, încălcând astfel prevederile art. 30, alin. 7 din Constituția României „Sunt interzise de lege defăimarea țării și a națiunii, îndemnul la război de agresiune, la ură națională, rasială, de clasă sau religioasă, incitarea la discriminare, la separatism teritorial sau la violență publică, precum și manifestările obscene, contrare bunelor moravuri.”

Aleșii în funcții publice nu ar trebui, sub nici o formă, să atace, să discrimineze, să umilească sau să instige la ură împotriva unei persoane sau unui grup de persoane pe motiv de rasă, etnie, naționalitate,  vârstă, religie, sex, orientare sexuală sau categorie socială. Primarul Dorin Florea însă tocmai acest lucru îl face, neținând cont nici de Constituția României, nici de reglementările internaționale privind drepturile omului, drepturi cum ar fi dreptul persoanelor aparținând minorităților de a nu fi discriminate și dreptul la demnitate. Ceea ce este mai important este că dânsul rămâne  indiferent în fața acuzelor care i s-au adus și continuă să i se aducă, și anume că manifestă clar în declarațiile sale disprețul față de o categorie de persoane, aceste declarații stârnind valuri de comentarii rasiste pe rețelele de socializare și nu numai, prin urmare fiind declarații instigatoare la ură pe motiv de rasă și categorie socială.
 
Primarul Dorin Florea nu numai că își arată disprețul față de persoanele care fac parte din grupuri vulnerabile și defavorizate („săraci” și „țigani”), dar propune cu nonșalanță politici publice de control al vieții intime/private și de purificare socială, inspirate de doctrina și politicile naziste. 
 
Considerăm că derapajele primarului Dorin Florea sunt periculoase pentru întreaga societate și credem că atitudinea edilului este una dezonorantă și nedemnă de un Cavaler al Ordinului Pentru Merit și vom insista pentru retragerea decorației conferite acestuia.