Alatura-te evenimentului si adu cu tine un umeras de sarma - simbolul avortului facut la negru.  

In data de 31 martie 2016, Beata Szydło, Prim Ministrul Poloniei si Jarosław Kaczyński, presedintele partidului Lege si Justitie, si-au exprimat sprijinul fata de episcopii catolici care cer INTERZICEREA COMPLETA A AVORTULUI. 

Proiectul noii legi asteapta votul parlamentului. Promulgarea ei va rezulta, printre altele, in urmariri penale in cazurile sarcinilor pierdute, obligarea femeilor de a da nastere unor copii cu handicap sever sau ducerea la termen a sarcinilor rezultate in urma unui viol. Femei bolnave vor fi obligate sa-si riste vietile pentru a salva fetusul. Examinarile medicale prenatale vor fi restrictionate iar procedurile in-vitro - interzise. Accesul la pilula de a doua zi a fost deja limitat de guvern. 

Din prima zi, in Polonia si in strainatate au inceput protestele, cu mii de oameni iesiti in strada. Femeile ii trimit mesaje prim-ministrei, in care ii „multumesc” pentru interesul ei fata de organele lor reproductive si isi descriu ciclurile menstruale. Unii ii trimit umerase de sarma, simbolul avortului facut la negru.  

In prezent, Polonia are cea mai restrictiva lege a avorturilor din Europa. Polonia permite avortul doar in stagiile timpurii si doar cand ameninta sanatatea mamei sau a fetusului, ori cand sarcina vine ca urmarea a incestului sau violului. Multi doctori refuza avortul chiar si in aceste circumstante, pe baza convingerilor lor religioase.  

Statisticile arata ca doar cateva sute de avorturi sunt facute in fiecare an in Polonia. Conform detelor neoficiale, avorturile la negru sunt comune, facute de doctori polonezi contra cost sau executate in strainatate.