Ziua 1

9:00-10:00 - Inregistrarea participantilor
9:30-10:00 - Conferinta de presa: 
Vorbitori: Simona Czudar – Director  Executiv Asociatia  Ador Copiii
Gabriela Coman – Presedinte ANPDCA

10:00-11:00 - Sesiune plenara/ Deschiderea conferintei: Nevoia de specialisti proactivi in domeniul adoptiei si nevoia familiilor adoptive de a primi asistenta specifica
Vorbitori: Simona Czudar – Director Asociatia Ador Copiii
Gabriela Coman – Presedinte ANPDCA
Gabriela Petrescu – Secretar General ANPDCA
 
11:00-13:00 - Workshop A: Familii mixte. Despre etnii.
Vorbitor: Clementina Trofin – Asistent social DGASPC Covasna
 
11:00-13:00 - Workshop B: Dezvoltarea copilului (adoptat) si teoria atasamentului
Vorbitor: Ana Muntean – Prof.dr. Universitatea de Vest Timisoara
 
13.00– 14:30 - Pauza de masa  
 
14.30-16.30 - Workshop C: Provocari pentru parinti si copii in procesul adoptiei
Vorbitor: Cristina Neacsu – Psiholog, DGASPC sect.4, Bucuresti
 
14.30-16.30 - Workshop D: Pierdere, abandon si relatia copilului cu trecutul
Vorbitor: Laura Jacan – Psiholog Asociatia Ador Copiii 
 
17.00 - Incheiere ziua 1
 
Ziua 2

9:00-11:30 - Sesiune plenara: Parteneriatul  DGASPC-urilor cu OPA-urile si modernizarea serviciilor pre si post adoptie. Campanie de sensibilizare pentru adoptia copiilor cu nevoi speciale 
Vorbitori: Alina Mayer – Sef Serviciu Adoptii DGASPC Timis
Beatrice Biondi – Director Agentia Franceza pentru Adoptie (Franta)
 
11:30-13:30 - Workshop E: Interesul superior al copilului in adoptie – de la teorie la practica
Vorbitor: Laura Vioreanu – psiholog ANPDCA
 
11:30-13:30 - Workshop F: Dezvaluirea adoptiei
Vorbitor: Simona Budai – asistent social Asociatia Ador Copii
 
13.30 – 15:00 - Pauza de masa
 
15:00-17:00 - Workshop G: Calatorii in timp: in cautarea originilor si a propriului trecut
Vorbitor: Violeta Elefterie – asistent social ANPDCA
 
15:00-17:00 - Workshop H: Faze de evolutie in familia adoptiva
Vorbitor: Simona Czudar, Raluca Mohanu – parinti adoptivi
 
17:00: Incheiere conferinta
 
Inscriere la conferinta 
 
Taxa de participare se poate plati prin transfer bancar, participantii primind factura fiscala pentru suma achitata. Inscrierea oficiala la Conferinta are loc dupa achitarea taxei (f. proforma). Taxa de participare acopera materialele din cadrul conferintei, pauzele de pranz si de cafea. 
 
Taxa: 335 lei/ persoana
Grupurile de 3 sau mai multe persoane vor plati 250 lei/persoana.

Atentie! 
Taxa de conferinta nu poate fi achitata numerar in zilele de desfasurare 
a conferintei. Data limita pentru inscriere si achitarea taxei este 10.09. 2014.  
 
Date bancare Ador Copiii 
Nume: ASOCIATIA ADOR COPIII 
Str. Dimitrie Dinicu nr.16, Localitatea Timisoara
CUI: 16521676 
IBAN: RO98 INGB 0000999902899544 
Banca ING Bank, Agentia Aries, Timisoara
 
Pentru informatii suplimentare va rugam sa o contactati pe Laura Jacan, laura.jacan@adorcopiii.ro, telefon 0724551493.
 
Desfasurare
Anul acesta, Conferinta Nationala pentru Adoptie se desfasoara la Bucuresti, in sediul Romanian-American Foundation, str.Gina Patrichi nr.6, sector 1 / http://www.rafonline.org 

Cazare
Recomandarile noastre pentru cazare sunt:
Hotel Minerva – www.minerva.ro – 10 min.de mers pe jos: 
58 euro/mic dejun inclus/noapte – camera single
80 euro/mic dejun inclus/noapte – camera dubla

Hotel Michelangelo – www.hotelmichelangelo.ro – 
15 min.de mers pe jos:
39 euro/mic dejun inclus/noapte – camera single
53 euro/mic dejun inclus/noapte – camera dubla

Casa Gabriela Hotel – www.casa-gabriela.ro
36 euro/fara mic dejun/noapte – camera single
50 euro/fara mic dejun/noapte – apartament pt.3 persoane
Hotel Flowers B&B – www.flowersbb.ro 
150 lei/mic dejun inclus/noapte – camera single
200 lei/mic dejun inclus/noapte – camera dubla
230 lei/mic dejun inclus/noapte – camera tripla

Euro Hotel Polizu – www.euro-hotels.ro/gara-de-nord
50 euro/mic dejun inclus/noapte – camera single
60 euro/mic dejun inclus/noapte – camera dubla
 
Workshop A – Familii mixte. Despre etnii.
(Clementina Trofin, DGASPC Covasna) 
Recunoasterea adoptiei este inca o problema in Romania. Iar adoptia unui copil de etnie este departe de a fi un subiect lejer de discutat. Societatea stigmatizeaza copiii de etnie si familiile acestora, unele familii adoptive ascund adoptia din frica de stigmatizare, iar dezvoltarea copilului si a familiei vor fi afectate de aceste situatii. Workshop-ul “Familii mixte. Despre etnii” va aborda problematica cu care se confrunta familiile adoptive atunci cand copilul lor este de etnie, dar si specificul unor astfel de familii mixte.   
 
Workshop B – Dezvoltarea copilului (adoptat) si teoria atasamentului (Prof.univ.dr.Ana Muntean, Universitatea de Vest Timisoara)
Plasarea interventiilor sociale intr-un cadru teoretic clar ne poate scuti de avatarurile unor decizii si actiuni bine intentionate, dar sortite esecului. In domeniul protectiei copilului, a copilariei si a familiei, in general, teoria atasamentului reprezinta cadrul de aur al oricarei interventii tintind bunastarea beneficiarilor. Pe parcursul atelierului interactiv Dezvoltarea copilului (adoptat) si teoria atasamentului se va face o prezentare generala a teoriei atasamentului si vor fi puse in discutie, din perspectiva conceptuala a acestei teorii,  aspecte practice in domeniul adoptiei copiilor separati de parintii biologici, desprinse din experienta participantilor. 
 
Workshop C - Provocari pentru parinti si copii in procesul adoptiei (Cristina Neacsu, DGASPC Sector 4, Bucuresti)
Grupul de lucru cu tema " Provocari pentru parinti si copii in procesul adoptiei " va privi procesul de adoptie atat din punctul de vedere al copilului (cum percep copiii vizitele familiilor, ce inseamna pentru un copil din sistemul de protectie, familia, cum se percep acesti copii pe ei insisi, etc) dar si din punctul de vedere al familiilor care doresc sa adopte. Ca teme de discutie vor fi abordate aspecte implicate in procesul de adoptie: care este sensul unei familii pentru copiii din sistemul de protectie, cum inveti un copil sensul unei familii, impactul asupra imaginii de sine a parintilor si a copiilor a procesului de adoptie, potrivirea cu parintii "gresiti“, stabilirea limitelor si oferirea sigurantei, abandonat de cate ori usa se inchide, tot timpul infricosat si inspaimantat - urmari ale relelor tratamente, raspunsul in fata unui copil foarte anxios, mic inseamna neinsemnat - atunci cand copilul simte ca nu este luat in considerare, cand totul se transforma intr-un maraton - nivelul de energie necesar atunci cand ingrijesti un copil. 
 
Workshop D -  Pierdere, abandon si relatia copilului cu trecutul  (Laura Jacan, psiholog Ador Copiii)
Cand un copil este adoptat, el mai are legaturi cu familia biologica chiar daca este doar sugar. Exista, desigur, legatura genetica, dar pentru multi copii adoptati exista si o legatura psihologica si emotionala  cu familia biologica, si asta chiar daca copilul adoptat nu a ajuns sa-i cunoasca niciodata. Este important sa recunoastem aceasta legatura chiar in absenta unui contact. Copilul adoptat apartine la doua familii: familia care l-a nascut si familia care l-a crescut. A-i accepta trecutul, va insemna, pentru copil, a-l accepta pe el.  
Workshop E - Interesul superior al copilului in adoptie – de la teorie la practica 
(Laura Vioreanu, psiholog ANPDCA)
 
Interesul superior al copilului este unul din cele 4 principii ale Conventiei ONU cu privire la drepturile copilului. Acest principiu va fi analizat atat din perspectiva reglementarilor internationale, cat si a celor nationale. Ce inseamna acest principiu, daca el trebuie privit in corelatie cu alte principii, cum poate fi aplicat in practica, cum se poate rezolva posibilul conflict dintre interesul copilului si interesele adultilor, cine are responsabilitatea aplicarii principiului – toate aceste  intrebari vor fi abordate in cadrul workshopului. 

Workshop F - Povestea copiilor nascuti din inima – dezvaluirea adoptiei
(Simona Budai, asistent social Ador Copiii)
 
De ce?...Cum?...Cand?...sunt intrebari gandite, adresate de catre familiile care au adoptat si carora specialistii, psihologi si asistenti sociali, au incercat sa le raspunda. Dezvaluirea adoptiei, finalizarea acestui proces care incepe din momentul in care copilul ajunge la familia adoptatoare si care sufera o permanenta updatare data de trecerea timpului, de constientizarea si sedimentarea informatiilor atat de catre familie, cat si de catre copil, reprezinta masura succesului unei adoptii, a unei integrari corecte a copilului adoptat in noua familie si a dezvoltarii unor relatii familiale care sa ofere copilului premisele si bazele unui viitor adult, parinte, complet ancorat in realitatea emotionala, familiala si sociala. Toate aceste  intrebari vor fi abordate in cadrul workshopului ‘Povestea copiilor nascuti din inima – dezvaluirea adoptiei’.
 
Workshop G - Calatorii in timp: in cautarea originilor si a propriului trecut
(Violeta Elefterie, asistent social ANPDCA)
Acest workshop pleaca de la dreptul si nevoia adoptatului de a-si cunoaste istoria personala. In cadrul workshopului vom analiza care sunt considerentele care au condus la transpunerea in cadrul legislatiei si procedurilor din materia adoptiei a unor reglementari menite sa materializeze acest drept. De ce este important pentru copilul sau adultul adoptat sa aiba acces la aceste informatii. Nu in ultimul rand vom dezbate care este rolul adoptatorilor in demersurile adoptatului de cautare a radacinilor sale si impactul acestor cautari asupra vietii de familie.
 
Workshop H -  Faze de evolutie in familia adoptiva
(Simona Czudar, Raluca Mohanu, parinti adoptivi)
Familia adoptiva impartaseste in mare masura aceleasi sarcini si satisfactii cu familiile biologice. Exista insa si diferente. Familia biologica are responsabilitatea unei duble nasteri a copilului: biologica si psihologica, in vreme ce familia adoptiva are rolul major al nasterii psihologice, precum si al vindecarii copilului adoptat.
Necesitatea cursurilor de pregatire pentru parintii adoptivi, dincolo de caracterul lor obligatoriu, deriva din specificul adoptiei ca modalitate de “nastere” a unei familii. 
 
Speakeri si invitati 
Beatrice Biondi, director in cadrul Agentiei Franceze pentru Adoptie (Franta, Paris), din anul2009, cu o vasta experienta in domeniul adoptiilor. Din momentul numirii sale in functie, d-na Biondi a adus Agentiei Franceze pentru Adsoptie mari reusite in domeniul adoptiei nationale si internationale. Este, de asemenea, parinte adoptiv. 
 
Gabriela Coman, Presedinte al Autoritatii Nationale pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie, fost Presedinte al FONPC, cu o impresionanta experienta in domeniul protectei copilului. 

Simona Czudar, mama adoptiva a unei  fetite de 8 ani, Alexandra. O minune de copil, plina de energie, vesela, mereu fericita de tot ceea ce o inconjoara, unul dintre copii incadrati in statistici ca fiind greu adoptabili care insa i-a schimbat radical viata si a inspirat-o sa-i ajute si pe alti parinti adoptivi sa parcurga drumul drept si minunat catre copilul lor adoptat: calea din inima fiecaruia. In viata profesionala, Simona este formator, are studii masterale in domeniul Consilierii in adoptie (U.V.Timisoara) si a acumulat o experienta de 6 ani in domeniul consilierii familiilor adoptive. Si-a dedicat intreaga energie organizatiei pe care a fondat-o in urma cu 10 ani si astazi impreuna cu echipele de specialisti, pe care le-a format in centrele de asistenta pilot din Timisoara, Iasi si Bucuresti, acorda asistenta parintilor adoptivi din toata tara si lupta pentru apararea dreptului copiilor parasiti la o familie permanenta.
 
Gabriela Petrescu, fost secretar general al Oficiului Roman pentru Adoptii in perioada 2005-2014 si, in prezent, este secretar general al Autoritatii Nationale pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie. 
 
Violeta Elefterie - de profesie asistent social are o experienta impresionanta in domeniul adoptiei. Intre 2000-2007  Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului- consilier in cadrul Directiei de Promovare a Drepturilor Copilului si apoi in cadrul Corpului de Control 2007- aprilie 2014- Oficiul Roman pentru Adoptii- consilier in cadrul Serviciului evidenta adoptii, iar ulterior in cadrul Biroului Juridic. Din aprilie 2014 pana in prezent  lucreaa la Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie- Serviciul Juridic si Contencios. 
 
Ana Muntean, nascuta  in 1952, este profesor abilitat in dezvoltare umana in cadrul facultatii de Sociologie si Psihologie, Departamentul de Asistenta Sociala, al Universitatii de Vest din Timisoara. A desfasurat o munca de pionierat in domeniul prevenirii abuzului si a neglijarii copilului in Romania. A participat si a coordonat numeroase proiecte de cercetare-actiune centrate pe bunastarea copilului si a familiei, la nivel national, european si international. Este autoarea cartii ‘Adoptia si atasamentul copiilor separati de parintii biologici’ iar incepand cu 2012 este membru in advisory board al  Asociatiei Ador Copiii. E-mail: ana.muntean@e-uvt.ro
 
Cristina Neacsu, absolventa a Facultatii de Psihosociologie si Psihologie (Universitatea Al.I.Cuza, Iasi), are o experienta de 13 ani in domeniul protectiei copilului, activand in adoptii din anul 2005, cand a devenit Sef Serviciu Adoptii la DGASPC – sect.4, Bucuresti. Pe langa activitatea de coordonare si supervizare a specialistilor din cadrul acestui serviciu, d-na Neacsu realizeaza consilierea psihologica si sociala a copiilor si familiilor aflati in procesul de adoptie. 
 
Simona Budai, absolventa a Facultatii de Asistenta Sociala din anul 1996, activeaza in domeniul protectiei copilului inca de la absolvire, avand in responsabilitate activitati ce au in vedere ocrotirea si protectia copilului in sistem familial, coordonarea biroului de adoptii si plasamente familiale, fiind, in prezent, supervizor al compartimentului management de caz pentru asistenti maternali, copii in asistenta maternala si plasament familial. Are o experienta bogata in munca cu familiile adoptive. Din 2012 lucreaza in cadrul asociatiei Ador Copiiii, oferind asistenta familiilor adoptive.
 
Laura Jacan, absolventa a Facultatii de Psihologie in anul 2001 (Universitatea de Vest, Timisoara), studii masterale in domeniul Consilierii Familiale si de Cuplu (U.V. Timisoara), al Preventiei abandonului (U.V.Timisoara) si, in prezent, in domeniul Consilierii in adoptie (U.V.Timisoara), are o experienta de 11 ani in domeniul protectiei copilului si al consilierii familiilor naturale si adoptive. In prezent, isi desfasoara activitatea in cadrul Asociatiei Ador Copiii, ca psiholog si psihoterapeut,  realizand activitati de formare, grupuri de suport, consiliere adulti si copii. 
 
Clementina Trofin, asistent social principal in cadrul DGAPSC Covasna, serviciul de adoptii, cu o experienta de peste 20 de ani in domeniul adoptiilor. Are o practica indelungata cu adoptia copiilor de etnie si este voluntar al asociatiei Pro-Adopt Covasna.  
 
Laura Vioreanu – absolventa a Facultatii de Psihologie in anul 1997 (Universitatea Bucuresti) si Facultatea de Drept in 2014 (Universitatea Bucuresti) si cu specializari in Studii post-universitare aprofundate in psihodiagnostic si psihoterapie (1997-1998, Universitatea Bucuresti) si Studii post-universitare de specializare in bunastarea copilului (2003-2004, Universitate de Vest Timisoara), are o experienta in domeniul protectiei copilului din anul 1999, iar din anul 2005 la Oficiul Roman pentru Adoptii. Din 2014 este psiholog la Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie.
 
Alina Mayer, absolventa a Facultatii de Drept (Universitatea de Vest, Timisoara), este Sef Serviciu Adoptii la DGASPC Timis din anul 2003. Are o bogata experienta in domeniul adoptiei, participand activ la grupurile de lucru pentru modificarea legislatiei din domeniul adoptiei. 
 
Raluca Mohanu  - este mama adoptiva a unui baietel de 3 ani, Alex. Un baietel cu ochi mari, zambet larg si multa energie, care i-a deschis inima si care i-a spus pentru prima data "Mami, te iubesc!" Raluca invata in fiecare zi de la Alex sa se bucure de viata prin joaca, zambete si imbratisari. Mai mult, Alex este un adevarat luptator si arata tuturor cum iubirea vindeca totul, uimindu-i pe medici prin faptul ca s-a recuperat complet in urma unui diagnostic de parapareza spastica. In viata profesionala, Raluca este coach si isi ajuta clientii in drumul lor catre succes si implinire. In viata personala, Alex este cel care a ajutat-o sa treaca de la succes la implinire si fericire!
 
Sesiuni in plen
Sesiunile in plen pun in discutie aspecte relevante legate de strategia si modul de lucru al Autoritatii Nationale pentru Drepturile Copilului si Adoptie, al organismelor private in domeniul adoptiei interne, intr-o intalnire deschisa tuturor participantilor. 
 
Workshop-uri
Grupele de lucru sunt gandite pentru specialisti in adoptie si parinti adoptivi si sunt abordate fie ca workshopuri axate pe prezentare si discutii pe baza unor studii de caz, fie ca mini-training-uri pentru cei care au nevoie de informatti structurate pe anumite teme legate de adoptie. Speakerii si moderatorii atelierelor sunt specialisti si formatori cu experienta in domeniul adoptiei.