Sesizarea declaratiilor sau materialelor ofensatoare pot fi facuta prin website-ul www.nohatespeechmovement.org, dezvoltat in cadrul NO Hate Speech Movement, dar si prin website-uri locale. www.nohatespeech.ro initiat de organizatia PATRIR si www.cyberhate-watch.ro dezvoltat de ActiveWatch, sunt doua dintre modalitatile disponibile.

Constientizarea faptului ca sexismul este o forma de incalcare a drepturilor omului, iar discursul instigator la ura duce la cresterea violentei impotriva femeilor, sunt deosebit de importante in Romania. Potrivit studiului “Discursul instigator la ura in Romania”, realizat la initiativa Fundatiei pentru Dezvoltarea Societatii Civile, in cadrul programului Fondul ONG, femeile reprezinta unul dintre grupurile tinta ale declaratiilor ofensatoare in Romania. Principalele modalitati prin care acest timp de declaratii sunt transmise sunt discursurile politicienilor sau a altor persoane publice, prin mass-media traditionala sau online, cat si prin viu grai. Mediul online este cel mai favorabil pentru adresarea acestor declaratii, datorita anonimatului.

Online, femeile sunt asociate si cu termeni negativi precum ”usoare”, ”frustrate”, ”materialiste” si ”urate”, dupa cum arata studiul despre “Discursul Instigator la ura in mediul online romanesc”, realizat de Lector Dr. Radu Meza (Universitatea Babes-Bolyai, Cluj-Napoca), in toamna anului trecut, Aceste atribute reprezinta explicatii, cauze, pentru atitudinile si comportamentele adresate femeilor. Propagarea discursului instigator la ura in spatiul public, duce la incurajarea atitudinilor agresive sau discriminatorii la locul de munca, acasa sau pe strada. Studiul a urmarit discursul instigator la ura in mediul online, in trei dintre cele mai importante spatii publice de expresie la ora actuala: comentariile de pe Facebook, bloguri si ziarele online. Au fost analizate peste 2,5 milioane de comentarii de pe cele mai apreciate si accesate pagini de persoane publice, bloguri personale si publicatii online. Studiul a fost realizat la initiativa organizatiei PATRIR, in cadrul proiectului “Switch OFF/ONline Hate Speech”, finantat prin granturile SEE 2009 – 2014, prin Fondul ONG in Romania.

Femeile sunt considerate un grup tinta al declaratiilor instigatoare la ura si in “Raportul anual cu privire la discursul instigator la ura in Romania 2014 – 2015”, realizat de ActiveWatch, in cadrul proiectului “NetRangers impotriva tolerantei”.

Cercetarea nationala despre violenta in familie si la locul de munca realizata de ‘’Centrul Parteneriat pentru Egalitate’’ releva faptul ca la fiecare 30 de secunde, o femeie este abuzata fizic sau verbal. Acelasi studiu arata si ca una din cinci femei (17,8%) din Romania au declarat ca au fost supuse, de-a lungul vietii, unui tip sau altul de violenta in familie. Dintre acestea, 93% au fost palmuite sau lovite cu piciorul, iar jumatate trantite de perete sau podea. Mai multe detalii despre acest studiu si violenta impotriva femeilor in Romania se gasesc pe www.violentaimpotrivafemeilor.ro. 
Educatia pentru prevenirea si combaterea discursului instigator la ura intampina dificultati in Romania. Buna parte dintre romani considera declaratile ofensatoare “un rau necesar”, ce este normal sa fie folosit pentru anumite grupuri, potrivit studiului cu privire la “Discursul instigator la ura in Romania”, realizat la initiativa FDSC.

Combatarea discursului instigator la ura este una dintre temele prioritare ale programului Fondului ONG in Romania. 19 proiecte finantate prin program sunt dedicate combaterii acestui tip de discurs in Romania, prin modalitati si abordari diferite. Ca partener in cadrul campaniei NO Hate Speech Movement in Romania, Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile a initiat in cadrul programului o serie de activitati menite sa faciliteze schimbul de bune practici in acest domeniu, intre organizatiile finantate prin granturile SEE din Romania si alte tari beneficiare. Un exemplu este revista CIVIC Arena, in care se gasesc articole despre situatia discursului instigator la ura si exemple de combatere a sa, in tari europene precum Polonia, Bulgaria, Letonia, Slovacia si Lituania.  
 
***
Despre Fondul ONG:
Programul Fondul ONG este parte din asistenta oferita Romaniei in cadrul granturilor SEE 2009 – 2014, dispune de 36 mil de Euro si este implementat de consortiul format din Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile (FDSC) alaturi de Fundatia pentru Parteneriat (FP) si Centrul de Resurse pentru Comunitatile de Romi (CRCR). Obiectivul programului este sa reduca disparitatile economice sociale dintre Romania si statele donatoare: Norvegia, Islanda si Liechtenstein. Peste 400 de proiecte au fost finantate in cadrul programului, prin intermediul a doua apeluri de finantare, primul lansat in 2013, iar cel de-al doilea in anul 2014. Tematicile proiectelor sunt in domenii diferite, precum: voluntariat, valori democratice, initiative civice, justitie sociala, dezvoltare durabila, servicii sociale, dezvoltarea de retele si coalitii,  dezvoltarea capacitatii organizationale a ONGurilor si altele. La nivel european, programe similare exista in 15 tari europene. Mai multe detalii se gasesc pe www.fondong.fdsc.ro  .

Despre Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile: Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile este o organizatie neguvernamentala, independenta, infiintata in anul 1994, in cadrul unei initiative a Comisiei Europene. FDSC este o organizatie pentru organizatii, ce considera ca dezvoltarea sectorului neguvernamental reprezinta in sine un indicator pentru starea comunitatii in care cetatenii traiesc. Fundatia dezvolta proiecte in domenii cum sunt educatie, economie sociala, cooperare pentru dezvoltare, incluziune sociala; dezvolta si administreaza programe de finantare, campanii de promovare si advocacy pentru organizatiile neguvernamentale. Mai multe detalii se gasesc pe  www.fdsc.ro .