Reprezentanții a peste 150 de organizații și platforme ale societății civile din 28 de țări europene, reuniți la Forumul Internațional al Societății Civile, solicită liderilor UE să susțină activ societatea civilă, pentru ca aceasta să își mențină rolul de apărare a democrației, statului de drept și drepturilor fundamentale ale cetățenilor.
 
Forumul Internațional al Societății Civile are loc astăzi la București, în prezența a peste 200 de participanți din 28 de țări europene, preocupați că democrația, drepturile omului sau statul de drept sunt din ce în ce mai des amenințate în întreaga Europă. Mai mult, reprezentanții societății civile sunt ei înșiși ținte ale acelorași atacatori, de cele mai multe ori politicieni populiști și autoritari care croiesc legi ce nu mai lasă societatea civilă să își facă treaba. Lideri din instituțiile europene și din marile rețele europene de organizații neguvernamentale, prezenți la eveniment, au confirmat aceste pericole.
 
Adresându-se participanților în deschiderea evenimentului, Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a declarat: „În România, ca și în alte state ale Uniunii Europene, cetățenii au respins discursul antieuropean. Prin aceste alegeri, majoritatea cetățenilor statelor membre au dovedit că înțeleg pericolele pe care le presupun curentele eurofobe, extremiste, naționaliste și populiste. Este un moment potrivit să continuăm să găsim soluții pentru apărarea democrației, a statului de drept, a valorilor europene, iar aceste lucruri consider că sunt posibile prin educație. Avem datoria de a lăsa generațiilor viitoare o tradiție în implicarea civică la toate nivelurile societății. În acest sens, educația este cel mai sigur și cel mai la îndemână instrument pe care îl are societatea. Cetățenii europeni trebuie să fie și pe mai departe atenți și pregătiți să sancționeze imediat derapajele, abuzurile și acțiunile care nu sunt în concordanță cu valorile și regulile europene”.
 
Lucrările Forumului Internațional al Societății Civile caută soluții care să repună societatea civilă în poziția de a îi ajuta pe oameni la maximul său potențial, iar Uniunea Europeană este una din cele mai importante soluții. Valorile Uniunii Europene trebuie întărite, căci acestea, de fapt, fac posibile realizările de zi cu zi ale societății civile: demnitatea umană, libertatea, democrația, egalitatea, statul de drept și drepturile omului. La finele Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, societatea civilă de pe continent reunită la București transmite liderilor UE un mesaj clar: avem nevoie ca noul Parlament European și noua Comisie Europeană să susțină activ societatea civilă, pentru ca aceasta să își mențină rolul de a asigura drepturi fundamentale pentru toți. 

„Viziunea noastră este despre o societate democratică, bazată pe justiție socială și incluziune. Până nu demult, aveam încrederea că vom putea să ne ajutăm comunitățile, semenii vulnerabili și discriminați, reușeam să ne criticăm conducătorii fără teama de repercusiuni, oricând era nevoie. Dar această libertate lipsește acum în rândul societății civile, în rândul oamenilor obișnuiți care vor să protesteze când se simt nedreptățiți”, a declarat Ionuț Sibian, director executiv al Fundației pentru Dezvoltarea Societății Civile. „Participarea record la alegerile europarlamentare ne arată cum oamenii și-au sporit așteptările de la Uniune. Tocmai de aceea, instituțiile UE trebuie să se asigure că aceste valori sunt respectate în toate statele membre. Dacă avem state în care egalitatea în drepturi sau statul de drept sunt șubrede, e garantat că și societatea civilă e atacată, cu tot cu oamenii pe care îi ajută”, a adăugat Ionuț Sibian
 
***
Despre Programul Active Citizens Fund România
Programul Active Citizens Fund România este finanțat prin Granturile SEE și Norvegiene 2014-2021 și administrat de către consorțiul compus din Fundația pentru  Dezvoltarea Societății Civile, Fundația pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, Fundația PACT și Frivillighet Norge, care acționează în calitate de Operator de fond desemnat de către FMO – Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE și Norvegiene. Active Citizens Fund România vizează consolidarea societăţii civile și a cetățeniei active şi creșterea capacității grupurilor vulnerabile. Cu o alocare totală de 46.000.000 Euro, programul va urmări dezvoltarea pe termen lung a sustenabilităţii și capacității sectorului societății civile, intensificând rolul său în promovarea participării democratice, a cetățeniei active și a drepturilor omului și consolidând în același timp relațiile bilaterale cu statele donatoare Norvegia, Islanda și Liechtenstein. Pentru mai multe informații, accesați www.activecitizensfund.ro.

Despre Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile
Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (FDSC) este o organizație neguvernamentală, independentă, înființată în anul 1994, la inițiativa Comisiei Europene. FDSC promovează o societate civilă puternică și sustenabilă, care contribuie la apărarea valorilor democratice, prin sprijinirea actorilor societății civile, mobilizarea de resurse, încurajarea unui mediu favorabil pentru organizațiile neguvernamentale și întărirea cooperării cu celelalte sectoare. Pentru mai multe informații, accesați www.fdsc.ro.

Despre European Civic Forum
European Civic Forum (Forumul Civic European) este o rețea transnațională care reunește peste 100 de organizații din 27 de țări europene, care lucrează în mod activ pentru protecția drepturilor omului, promovarea democrației și educația civică. Pentru mai multe informații, accesați www.civic-forum.eu.

Despre Liberties.EU
Liberties.EU – Civil Liberties Union for Europe este o organizație neguvernamentală care promovează libertățile civile ale tuturor cetățenilor Uniunii Europene. Avem sediul în Berlin și o prezență la Bruxelles. Liberties este construit pe o rețea de ONG-uri de libertăți civile naționale din întreaga UE. Liberties lucrează pentru ca popoarele UE și  țările membre să trăiască în societăți în care libertățile lor civile sunt protejate, unde pot participa liber în procesul democratic și unde guvernele lor respectă statul de drept. Pentru mai multe informații, accesați www.liberties.eu.

Despre CNVOS – Centrul de Informare, Cooperare și Dezvoltare a ONG-urilor din Slovenia
CNVOS este organizația umbrelă a societății civile din Slovenia și servește drept centru de informare, instruire și advocacy pentru ONG-uri. Similar cu FDSC, CNVOS se va angaja în Slovenia în coagularea vocii societății civile în contextul președinției slovene la Consiliul Uniunii Europene în 2021. Pentru mai multe informații, accesați www.cnvos.si.

Despre EUROPULS – Centrul de Expertiză Europeană România
EUROPULS este o organizaţie neguvernamentală înființată în anul 2010 la Bruxelles de un grup de experți români în afaceri europene. Scopul acesteia este acela de a promova procesul de integrare europeană în România, dar şi de a contribui la dezvoltarea unui spaţiu public european. Europuls este inițiatorul și principalul organizator al forumului anual EUROSFAT, dedicat dezbaterilor pe teme europene. Pentru mai multe informații, accesați www.europuls.ro.

Despre Zilele Societății Civile 2019
Zilele Societății Civile reprezintă evenimentul anual major prin care Comitetul Economic și Social European și Grupul de legătură cooperează în chestiuni transversale de interes comun. În acest an se va concentra pe doi piloni principali, Democrația și Sustenabilitatea, și va explora legăturile și interacțiunile dintre ele. Ediția din 2019 nu va fi doar o ocazie oportună ca organizațiile societății civile să abordeze aceste aspecte cheie pentru viitorul Europei, ci va include, pentru prima dată, cooperarea cu evenimente paralele la nivel național, precum Forumul Internațional al Societății Civile, astfel încât cetățenii să fie cât mai mult implicați în discuții pe subiecte cruciale pentru noi toți. Pentru mai multe informații, accesați www.eesc.europa.eu.