Aceasta solicitare este sustinuta de societatea civila din diaspora si din Romania, precum si de cei peste 4.000 de semnatari ai Petitiei pentru respectarea dreptului la vot al cetatenilor romani (http://www.fundatiacaesar.ro/petitie/), initiata de LSRS si C.A.E.S.A.R, si depusa in aceasta dimineata la sediul MAE din Bucuresti.
 
Dorim sa aducem in atentia autoritatilor ca deciziile luate pana in prezent cu privire la fluidizarea votului in cel de-al doilea tur de scrutin nu sunt nici pe departe suficiente. Cresterea numarului de cabine de vot la maximum sapte, in paralel cu cresterea numarului de stampile si posibilitatea de a descarca de pe internet declaratiile pe proprie raspundere sunt masuri care, desi raspund in parte solicitarilor noastre formulate dupa primul tur de scrutin, nu vor avea un impact semnificativ in zonele cu numar mare de votanti, asa cum se asteapta la Hamburg, Londra, München, Paris, Stuttgart, Torino, Viena si in alte comunitati din diaspora. 
 
Cu maxima seriozitate si responsabilitate, tragem un puternic semnal de alarma cu privire la necesitatea de a actiona cat mai curand, cat inca mai este timp, pentru asigurarea conditiilor optime de votare in data de 16 noiembrie in toate comunitatile de romani din strainatate. Este in interesul tuturor cetatenilor romani din tara si de peste hotare, precum si a viitorului Presedinte sa existe un rezultat legitim dupa inchiderea urnelor, fara umbra de indoiala asupra modului in care a decurs procesul de votare.
 
Amintim ca dupa primul tur de scrutin LSRS a primit nenumarate sesizari din partea membrilor si voluntarilor din toata lumea cu privire la dificultatile intampinate de cetatenii care au dorit sa-si exercite dreptul fundamental de a vota. Consideram ca este inadmisibil ca cetatenii Romaniei sa nu isi poata exercita dreptul democratic de a vota liber, civilizat si decent oriunde s-ar afla. Mai mult, pentru cel de-al doilea tur de scrutin, organizatorii beneficiaza de experienta din precedentul tur si pot face estimari realiste ale prezentei la vot. 
 
Astfel, pentru o desfasurare optima a procedurii de votare in data de 16 noiembrie 2014, solicitam in continuare urmatoarele: 
 
1. Suplimentarea numarului sectiilor de votare din strainatate conform si proportional cu numarul de cetateni romani cu drept de vot din fiecare comunitate. Solicitam sa se faca publica in cel mai scurt timp posibil lista completa a sectiilor de votare.
 
2. Suplimentarea personalului din sectiile de votare pe baza unor estimari realiste ale prezentei la vot, inclusiv pe baza datelor aferente primului tur de scrutin si avand in vedere probabilitatea mare ca numarul alegatorilor sa creasca in cel de-al doilea tur de scrutin. LSRS isi exprima in continuare disponibilitatea de a participa prin observatori neutri la buna desfasurare a procesului electoral.
 
3. Sa se actioneze nu doar in litera, ci si in spiritului Legii nr. 370/2004 pentru alegerea Presedintelui Romaniei. Tuturor cetatenilor romani care se afla la sectiile de votare la ora 21:00, indiferent daca se afla fizic „in sala de vot” sau asteapta la coada, trebuie sa le fie permis exercitarea dreptului constitutional de a-si exprima optiunea electorala.
 
In final, avem constiinta ca cetatenii Romaniei din tara si din strainatate isi asuma responsabilitatea civica ce le revine si inteleg pe deplin valoarea exercitiului democratic la care au dreptul sa ia parte. Atat orele petrecute in fata sectiilor de votare in data de 2 noiembrie 2014, cat si apelul sincer „vrem sa votam!” sunt dovezi clare si fara echivoc a atasamentului cetatenilor romani fata de principiile democratice si speranta reinnoita ca, dupa 25 de ani de deziluzii, Romania se poate indrepta catre un viitor mai bun. 
 
 
***
Liga Studentilor Romani din Strainatate (LSRS) ofera studentilor si absolventilor romani de peste hotare un cadru deschis de dialog si actiune. LSRS promoveaza initiativa, profesionalismul si solidaritatea membrilor sai, ca reprezentanti de valoare ai Romaniei, si o atitudine pozitiva fata de perspectivele reorientarii lor spre tara. Obiectivul principal al LSRS este de a apara si promova drepturile si interesele academice, profesionale, sociale, civice si culturale ale membrilor sai, precum si de a sprijini contributia lor la dezvoltarea Romaniei. LSRS este o organizatie neguvernamentala, apolitica si echidistanta.
 
Centrul pentru Acces la Expertiza Studentilor si Absolventilor Romani (C.A.E.S.A.R.) este un laborator de idei ce reuneste specialisti romani din tara si din strainatate, cu pregatire academica la nivel inalt si rezultate remarcabile in domeniul lor de activitate. Scopul C.A.E.S.A.R. este sa coaguleze comunitatea expertilor romani intr-un proiect comun si de lunga durata, care vizeaza dezvoltarea sustenabila a Romaniei. C.A.E.S.A.R. este un spațiu de afirmare si recunoastere pentru specialistii români din țara și de peste hotare, o platforma de cunoastere in domenii prioritare pentru viitorul Romaniei si un cadru de actiune civica la nivel local si national.

CONTACT
 
Dan NECHITA, Presedinte LSRS
+1 703 859 0874
dan.nechita[at]lsrs.ro
 
Alexandra Sasu, Vicepresedinte Comunicare LSRS
+40 726 339 256
alexandra.sasu[at]de.lsrs.ro