După ce, în ultimul deceniu, 25 de milioane de căsătorii timpurii au fost evitate, de Ziua Internațională a Femeii, UNICEF avertizează că aceste progrese sunt acum grav amenințate.

Alte zece milioane de căsătorii timpurii s-ar putea înregistra până la finalul deceniului, o amenințare pentru progresele înregistrate ani la rând în ceea ce privește combaterea acestei practici, potrivit unei noi analize publicate astăzi de către UNICEF.

Raportul COVID-19: A threat to progress against child marriage [COVID-19: o amenințare pentru progresele realizate în combaterea căsătoriilor timpurii]– publicat de Ziua Internațională a Femeii – avertizează că închiderea școlilor, presiunea economică, întreruperea furnizării serviciilor, sarcina, precum și decesul părinților din cauza pandemiei expun fetele cele mai vulnerabile unui risc crescut de căsătorie timpurie.

Chiar și înaintea epidemiei de COVID-19, 100 de milioane de fete riscau să fie implicate într-o căsătorie timpurie în următorul deceniu, în ciuda reducerii semnificative a acestor cifre în mai multe țări în ultimii ani. În ultimii zece ani, la nivel mondial, proporția tinerelor care se căsătoresc la o vârstă fragedă a scăzut cu 15%, de la aproape una din patru la una din cinci, echivalentul a aproximativ 25 de milioane de căsătorii evitate, un progres care este acum pus în pericol.

„COVID-19 a înrăutățit situația, și așa dificilă, a milioane de fete. Închiderea școlilor, izolarea de prieteni și de rețelele de sprijin și intensificarea sărăciei au întețit un foc pe care lumea se lupta să îl stingă. Dar putem și trebuie să înăbușim fenomenul căsătoriilor timpurii”, a declarat directorul executiv al UNICEF Henrietta Fore. „Ziua Internațională a Femeii reprezintă un moment cheie în care trebuie să ne reamintim ce au de pierdut aceste fete dacă nu acționăm urgent – educația, sănătatea și viitorul lor”.  

Fetele care se căsătoresc la o vârstă fragedă se confruntă cu consecințe pe care le resimt imediat și pe tot parcursul vieții. Sunt mai expuse riscului de violență domestică și de abandon școlar. Căsătoria timpurie amplifică riscul de apariție a unei sarcini timpurii neplanificate, ceea ce crește riscul de complicații și de deces în rândul mamelor. De asemenea, această practică poate izola fetele de familia și prietenii lor și le poate exclude din viața comunității, afectându-le grav sănătatea mintală și bunăstarea.

COVID-19 afectează profund viața fetelor. Restricțiile de călătorie impuse de pandemie și distanțarea fizică îngreunează accesul fetelor la asistența medicală, serviciile sociale și sprijinul comunitar care le pot proteja împotriva căsătoriei timpurii, a sarcinilor nedorite și a violenței de gen. Cât rămân închise școlile, crește probabilitatea ca fetele să renunțe la studii și să nu se întoarcă la școală. Pierderea locurilor de muncă și adâncirea nesiguranței economice pot de asemenea forța familiile să își mărite fetele pentru a reduce povara financiară.

La nivel mondial, se estimează că 650 de milioane de fete și femei în viață s-au căsătorit de mici, aproximativ jumătate dintre ele provenind din Bangladesh, Brazilia, Etiopia, India și Nigeria. Pentru a contracara impactul COVID-19 și pentru a elimina această practică până în 2030 – o țintă stabilită în cadrul obiectivelor de dezvoltare durabilă – trebuie accelerate progresele într-un mod semnificativ.

„La un an de la declanșarea pandemiei, sunt necesare acțiuni imediate pentru a reduce impactul asupra fetelor și a familiilor lor”, a adăugat Fore. „Prin redeschiderea școlilor, implementarea unor legi și politici eficiente, asigurarea accesului la servicii medicale și sociale – inclusiv la servicii de sănătate a reproducerii și a sexualității – și asigurarea unor ample măsuri de protecție socială adresate familiilor, putem reduce substanțial riscul de a-i fi furată unei fete copilăria printr-o căsătorie timpurie”
.
 
Previziunile prezentate sunt rezultatul unui model statistic ce are la bază datele procentuale și demografice disponibile cu privire la căsătoriile timpurii, precum și informațiile istorice referitoare la efectele întreruperii educației, la impactul șocurilor economice și la eficacitatea programelor în țările în care se înregistrează cele mai multe căsătorii timpurii din lume. Pentru mai multe detalii privind datele, consultați notele tehnice din cadrul raportului aici.   

***
Despre UNICEF


UNICEF este prezent în România și în alte 190 de țări și teritorii pentru a promova supraviețuirea și dezvoltarea copiilor din perioada copilăriei mici până la adolescență. În România, UNICEF lucrează  împreună cu actori cheie precum Guvernul, Parlamentul, autorități locale, societatea civilă, sectorul privat, parteneri naționali și internaționali și mass media pentru a asigura accesul tuturor copiilor la educație timpurie de calitate și la școală, pentru protejarea adolescenților și monitorizarea drepturilor copilului, pentru protecție socială și pentru mobilizarea de resurse în beneficiul copiilor.

Facebook | Instagram