UNICEF a lansat raportul “Ascuns la Vedere”, cea mai mare compilatie de date referitoare la violenta impotriva copiilor realizata vreodata ce arata amploarea zguduitoare a abuzului fizic, sexual si emotional la care sunt supusi copiii. Totodata, pentru a lupta impotriva acestui fenomen complex,

UNICEF indica sase strategii care dau posibilitatea societatii ca intreg, de la familii la guverne, sa previna si sa reduca violenta impotriva copiilor. Acestea includ sustinerea parintilor si crearea unor abilitati de viata la copii; schimbarea atitudinilor; intarirea sistemelor si serviciilor judiciare, penale si sociale si generarea de dovezi, precum si constientizare in legatura cu violenta si costurile ei umane si socio-economice pentru a schimba atitudini si norme.

“Violenta impotriva copiilor are loc in fiecare zi, in toate tarile din lume. Desi copiii sunt cei care sufera cel mai mult, violenta afecteaza si toate straturile societatii, subminand stabilitatea si progresul. Violenta impotriva copiilor nu este insa inevitabila. Violenta poate fi prevenita daca refuzam ca ea sa ramana ascunsa”, a declarat Sandie Blanchet, Reprezentantul UNICEF in Romania. ”Pentru a preveni violenta impotriva copiilor in Romania, desfasuram o campanie de trei ani. Ne bucuram sa colaboram indeaproape cu Ministerul Muncii si alte institutii pentru a proteja mai bine copiii”, a adaugat declarat Sandie Blanchet, Reprezentantul UNICEF in Romania.

Raportul UNICEF “Ascuns la Vedere” se bazeaza pe date din 190 de tari, documentand violenta in locurile in care copiii ar trebui sa fie in siguranta: in comunitatile, scolile si casele lor. De asemenea, detaliaza efectele de durata, adesea trans generationale ale violentei, concluzionand ca, pentru copiii expusi violentei, abuzului si neglijarii riscul de a fi someri, de a trai in saracie si de a fi violenti la randul lor este mai mare. Raportul se bazeaza doar pe informatiile primite de la persoanele care au putut si au fost dispuse sa raspunda, reprezentand astfel estimari minime.

Principalele concluzii:
 Disciplinarea prin violenta: Aproximativ 17% din copiii din 58 de tari sunt supusi unor forme severe de pedeapsa fizica (loviri in cap, urechi sau fata sau lovituri dure si repetate). La nivel global, trei din zece adulti considera ca este nevoie de pedepse fizice pentru a creste copiii bine. In Romania, o evaluare UNICEF arata ca, atunci cand un copil face ceva apreciat a fi gresit, prima reactie a 54% dintre parinti este de a ridica vocea la copil, iar 11% dintre parinti palmuiesc imediat copilul sau il trag de par.  
• Atitudinile fata de violenta: Aproape jumatate din fetele adolescente cu varste intre 15 si 19 ani (in jur de 126 de milioane) considera ca sotul are o justificare in a-si lovi sotia in anumite circumstante. In 28 din 60 de tari, informatii despre ambele sexe releva ca mai multe fete decat baieti cred ca bataia sotiei este uneori justificata. Informatii din 30 de tari sugereaza ca aproape sapte din zece fete cu varste cuprinse intre 15 si 19 ani care au fost victime ale abuzului fizic si/ sau sexual nu au cerut niciodata ajutor.
• Intimidare/ Bullying: Un pic mai mult de 1 din 3 elevi cu varste intre 13 si 15 ani, la nivel mondial, sunt brutalizati cu regularitate in scoala. 
 
Aproape o treime din elevii cu varste intre 11 si 15 ani din Europa si America de Nord afirma ca au brutalizat alti copii – in Letonia si Romania aproape 6 din 10 recunosc ca brutalizeaza alti copii.
• Violenta sexuala: la nivel mondial, in jur de 120 de milioane de fete sub varsta de 20 de ani (aproximativ 1 din 10) au avut contact sexual fortat sau alte acte sexuale fortate, iar una din trei fete adolescente maritate vreodata, cu varsta intre 15 si 19 ani (84 de milioane), au fost victime ale violentelor emotionale, fizice sau sexuale comise de sotii sau partenerii lor. In Elvetia, un studiu national din 2009 despre fete  si baieti cu varste intre  15 si 17 ani a descoperit ca 22%, respectiv 8% au trait cel putin un incident de violenta sexuala care a implicat contact fizic. Cea mai comuna forma de violenta sexuala pentru ambele sexe a fost victimizarea in spatiul virtual (pe internet). 
• Omuciderea: O cincime din victimele omuciderii la nivel global sunt copii si adolescenti sub varsta de 20 de ani, rezultand un numar de aproape 95.000 de morti in 2012. Din tarile Europei de Vest si Americii de Nord, rata cea mai mare de omucideri este detinuta de Statele Unite ale Americii. 
• Romania: in anul 2011 au fost raportate aproximativ 11.000 de cazuri de violenta impotriva copiilor. Multe dintre aceste cazuri includ neglijarea copiilor, abuz emotional, fizic si sexual. Cu toate acestea, se considera ca numarul de cazuri raportate reflecta doar o mica parte din cazurile de violenta asupra copilului. 

In Romania, UNICEF adreseaza toleranta in ceea ce priveste violenta lucrand cu profesionistii de la nivel local, cum ar fi asistentii sociali si asistentele medicale comunitare. Impreuna cu Ministerul Muncii dezvoltam si testam modele de training petru a-i ajuta sa identifice si raporteze cazurile de violenta si sa sprijine copiii si familiile lor – uneori separand copilul (in cazul in care este un pericol  imediat), dar si ajutand parintii sa invete diverse modalitati de a-si creste copiii. De asemenea, UNICEF desfasoara o campanie de trei ani, cu scopul de a atrage atentia asupra violentei asupra copilului, sustinuta de interventii de mobilizare comunitara la nivel local.
 
Despre UNICEF Romania
UNICEF este prezent in Romania si in alte 190 de tari si teritorii pentru a promova supravietuirea si dezvoltarea copiilor din perioada copilariei mici pana la adolescenta. In Romania, UNICEF lucreaza  impreuna cu Guvernul, Parlamentul, autoritati locale, societatea civila, sectorul privat, parteneri nationali si internationali si cu mass media pentru a asigura accesul tuturor copiilor la educatie timpurie de calitate si la scoala, pentru protejarea adolescentilor si monitorizarea drepturilor copilului, pentru protectie sociala si pentru mobilizarea de resurse in beneficiul copiilor.  UNICEF este sustinut financiar integral prin contributiile voluntare ale persoanelor fizice, corporatiilor, fundatiilor si a guvernelor.