Colocviul a reunit peste 100 de experti in devenire si experti consacrati, cu pregatire academica si experienta profesionala in tara si in strainatate, in domeniile arhitectura, constructii, dezvoltare urbana si regionala, mediu etc. Au fost prezenti reprezentanti de marca ai mediului academic si ai sferei publice si private din Romania. Invitatii de onoare ai sesiunii de deschidere au fost domnul Dr. Raed Arafat, Secretar de Stat in Ministerul Afacerilor Interne si domnul Arh. Liviu Ianasi, Vicepresedinte al Asociatiei Profesionale a Urbanistilor din Romania (APUR).  
 
Organizatorii Colocviului si-au propus sa (re)aduca in atentia factorilor de decizie si a opiniei publice potentialul de dezvoltare durabila a Bucurestiului, nu doar pentru locuitorii capitalei, ci pentru toti cetatenii Romaniei. Bucurestiul de maine poate deveni o capitala europeana moderna, cu cetateni implicati in comunitate si oportunitati economice pe masura potentialului lor.
 
Colocviul CAESAR „Bucuresti – Capitala Europeana” s-a desfasurat intr-o forma interactiva, implicand actori din mediul public, neguvernamental si privat. Acestia au colaborat pentru pregatirea unor propuneri concrete de dezvoltare a Bucurestiului pe termen mediu si lung. Evenimentul s-a desfasurat in cadrul a trei grupuri de lucru ce au avut ca teme de dezbatere: Bucurestiul Competitiv, Bucurestiul Conectat si Bucurestiul Eficient. 
 
In cadrul celor trei grupuri de lucru amintite s-au identificat solutii pentru o noua viziune de dezvoltare a Bucurestiului. Grupul de lucru Bucurestiul Competitiv a formulat propuneri de punere in practica a unor proiecte de smart city & e­guvernare si a recomandat pozitionarea capitalei noastre ca o destinatie de city break. Grupul de lucru Bucurestiul Conectat a discutat despre nevoia imbunatatirii mobilitatii in zona metropolitana, inclusiv prin reabilitarea si exploatarea eficienta a infrastructurii feroviare si a metroului, despre investitii in transportul nemotorizat, despre imbunatatirea transportului public, inclusiv prin benzi dedicate, si despre sisteme inteligente de gestiune a traficului. In cadrul grupului Bucurestiul Eficient, s-au identificat solutii pe urmatoarele directii: eficienta energetica, managementul fondului construit, extinderea infrastructurii verzi, retelele vitale ale municipiului (alimentare cu energie termica, alimentare cu energie electrica, alimentare cu apa). 

„Fundatia CAESAR acorda importanta cuvenita dezvoltarii Bucurestiului, iar acest Colocviu este doar primul pas in aceasta directie. Capitala este principalul motor economic al Romaniei, cu oportunitati si provocari pe masura. Am plecat de la premisa ca Bucurestiul poate mai mult si merita mai mult, avand in vedere potentialul sau remarcabil de crestere. Avem convingerea ca solutiile propuse in cadrul celor trei grupuri de lucru sunt deopotriva creative si viabile. Speram ca aceste recomandari vor fi auzite, intelese si puse in practica. Fundatia CAESAR saluta oportunitatea de a contribui la o dezbatere de substanta pe tema Bucuresti - Capitala europeana. In perioada urmatoare, propunerea de politici publice rezultata in urma lucrarilor colocviului va fi pusa in dezbatere publica”, a afirmat Sebastian Burduja, Presedinte si co-fondator al Centrului pentru Acces la Expertiza Studentilor si Absolventilor Romani.

Dragos Pislaru, Manager General GEA Strategy & Consulting, a declarat: „Acest Colocviu a pornit de la ideea de a avea solutii care pot fi puse in practica pentru un Bucuresti mai competitiv, conectat si eficient. Stim cu totii ca exista minusuri si probleme de sistem, insa suntem de acord ca vorbim in acelasi timp de un potential neexplorat. GEA Strategy & Consulting si partenerii de la Fundatia Caesar si-au asumat un triplu rol: de facilitatori, aducand la masa experti de prestigiu in domeniile abordate si tineri specialisti; de contribuitori, ambele organizatii reprezentand in sine surse importante de expertiza; si de promotori ai ideilor colectate in timpul colocviului (care nu au fost putine), pentru ca acestea sa ia forma unor directii de politici publice si initiative concrete. Avem incredere ca tinerii specialisti, alaturi de expertii deja consacrati, vor continua acest proiect ambitios de a transforma Bucurestiul intr-un oras  in care sa ne placa sa traim”.
 
Grupurile de lucru vor continua sa se intalneasca offline si online, iar ideile vor fi promovate in spatiul  public si catre factorii de decizie sub forma unui raport de politici publice, care va fi pus in dezbatere publica in perioada urmatoare. 
 
Parteneri media: Agerpres, Ziare.com, Adevarul, Radio Romania Actualitati, Radio Romania Cultural, Radio Romania International.
 
Un proiect sustinut de Q Magazine.
 
***
GEA Strategy & Consulting  este o companie privata cu capital integral romanesc, infiintata in anul 2006 din dorinta de a oferi sprijin si expertiza institutiilor publice si companiilor din Romania, in incercarea de a construi o economie si o societate capabila sa indeplineasca standardele europene. Compania ofera servicii de consultanta strategica si de dezvoltare pentru administratia publica centrala si locala, precum si pentru mediul de afaceri autohton.
 
Centrul pentru Acces la Expertiza Studentilor si Absolventilor Romani (CAESAR) reprezinta un institut de cercetare romanesc cu prezenta globala, care reuneste sub egida CAESAR experti din intreaga lume selectati pe baza rezultatelor remarcabile din cariera lor academica si profesionala. Fundatia CAESAR este o comunitate de experti, un laborator de idei si o platforma de actiune civica pentru dezvoltarea economica si consolidarea democratica a Romaniei. Pe baza acestor cunostinte si experiente globale, CAESAR promoveaza prin platforma proprie de actiune civica, politici de dezvoltare la nivel local, regional si national.

Colocviile CAESAR sunt conferinte periodice care abordeaza subiecte esentiale pentru dezvoltarea Romaniei, cu participarea expertilor de prim rang din tara si din strainatate.

Date de contact: 
contact@fundatiacaesar.ro | +40 21 367 25 02 | +40 743 465 674