Asociația ARTES, în parteneriat cu Asociația Nevăzătorilor, filiala Iași, având sprijinul Primăriei Municipiului Iași, anunță o dublă premieră:  pentru prima oară la noi în țară este pus în scenă un spectacol cu un scenariu după José Saramago. În plus, pentru ca universul ficțiunii din romanul „Eseu despre orbire” să ajungă cât mai bine la public, artiștii din proiectul COMPLET ALB au decis ca spectacolul să fie o experiență singulară, bazată pe senzorialitate.

Povestea unor oameni care orbesc pe neașteptate este redată publicului nu doar prin văz, prin imagine, ci și prin sunet, miros, atingere, spectatorii putând experimenta ei înșiși, legați la ochi, întâmplările inițiatice ale personajelor orbite de lumină. COMPLET ALB spune istoria unor oameni, ca noi toţi, care aleargă de colo-colo, preocupaţi, stresaţi, presaţi de iluzii; oameni care vieţuiesc, întinşi între amintiri şi proiecţia himerei de mâine. Ei bine, acestor oameni li se oferă darul orbirii, altfel spus, libertatea de a fi (cu) ei înşişi. Au şansa de a trăi în sfârşit, nu de a supravieţui, de a fi în prezent, responsabili 100%, perfect conştienţi. Iar ei... veţi vedea. Este o poveste spusă altfel decât în teatrul obişnuit, o poveste cu foi albe, dar nu complet!, pe care fiecare e invitat să-nceapă să-şi scrie prezentul, cu lumina vederii interioare.

Proiectul COMPLET ALB este beneficiar al fondurilor nerambursabile oferite de Primăria Municipiului Iași și a primit această finanțare grație singularității sale pe plan național. Premiera va fi precedată de o conferință despre „(Ne)vedere și libertate”, susținută de conf. univ. dr. Ana-Maria Nistor de la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică din București, iar după spectacol vor avea loc discuții cu publicul.

În cadrul proiectului, care se desfășoară până în 28 februarie a.c., vor avea loc mai multe reprezentații, una dintre acestea fiind la Penitenciarul Iași, tocmai pentru a sublinia, o dată în plus, că adevărata libertate, chiar în constrângere, este o opțiune personală.

Premiera națională oficială a spectacolului „Complet alb” va avea loc în zilele de 27 și 28 ianuarie 2017, ora 19.00, la Iași, în Sala Mare a Consiliului Local (Palatul Roznovanu, imobil de importanță istorică pentru orașul Iași, care astăzi găzduiește sediul administrativ al municipalității).
 

COMPLET ALB

scenariu de Ana-Maria Nistor după José Saramago

concept și regie: Octavian Jighirgiu

distribuția: Andreea Darie, Alexandru Dobynciuc, Andreea Enciu, Ancuța Gutui, Ovidiu Ivan, Theodor Ivan, Cătălin Ștefan Mândru, Daniel Onoae

Muzică și sound design: Ana Teodora Popa, Teodor Maxim

Regie tehnică: Alexandru Amargheoalei

Concept video: Andrei Cozlac

Asistență video: Marian-Mina Mihai

Identitate vizuală: Rică Asanache

Fotografie: Vladimir Negru

 
Proiect finanțat de Primăria Municipiului Iași prin Programul Anual de Finanțare Nerambursabilă, destinat proiectelor culturale propuse de organizațiile nonguvernamentale din Municipiul Iași