• Pentru prima data in Romania, campania de promovare se va derula in cinci limbi simultan.
• Raed Arafat, declarat ambasador al candidaturii orasului Tirgu Mures la titlul de Capitala Europeana a Culturii 2021.
 
Multitudinea de limbi, obiceiuri, etnii, culturi si credinte care alcatuiesc realitatea cotidiana a orasului sunt atributele unice evidentiate de candidatura, cele care fac din Tirgu Mures o veritabila sursa de experiente unice, atat pentru romani cat si pentru ceilalti cetateni ai Europei. Orasul ca o scoala vie este spatiul fizic si cultural in care poti invata cate ceva din specificul fiecarei etnii si culturi, direct de la ele: aici inveti sa traiesti Europa.
 
Campania este o premiera in Romania, fiind prima lansata in paralel in cinci limbi (romana, maghiara, germana, romani si engleza) si va vorbi despre experientele unice pe care fiecare comunitate a orasului le ofera si le traieste aici de sute de ani. 

Prezent la conferinta de presa de anuntare a campaniei de promovare, Raed Arafat, seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta din Guvernul Romaniei, a vorbit despre experienta dumnealui ca cetatean al orasului si a declarat ca va fi in alaturi de Tirgu Mures in acest proiect ambitios.

Cu un logo sugestiv ce face trimitere la prezentarea orasului Tirgu Mures ca sursa unica de provenienta pentru aceste experiente, la fel ca simbolul universal Trade Mark (marca inregistrata), potentialul municipiului Tirgu Mures de a deveni Capitala Europeana a Culturii este prezentat din perspectiva academica, culturala si istorica. Strategia de promovare va include si o importanta componenta digitala, care va putea fi urmarita pe pagina de Facebook a proiectului, mures2021, precum si pe website-ul oficial www.tirgumures2021.ro.
 
„In 2013, cand am organizat Centenarul Palatului Culturii din Tirgu Mures, spuneam ca, dupa 100 de ani, le suntem datori celor care l-au construit cu un proiect cultural de recunostinta. Tot atunci, adaugam ca le suntem datori si generatiilor de peste inca 100 de ani cu o fapta pe masura. De aceea, in ultimii doi ani, am construit cel mai important proiect al judetului Mures – candidatura la titlul de Capitala Europeana a Culturii. A fost cel mai evident mesaj de unitate din ultimii 25 de ani. Fara exceptie, partidele politice, organizatiile minoritatilor nationale si oamenii de cultura din zona publica si neguvernamentala au agreat si au sustinut, inca din prima clipa, aceasta initiativa. A fost o lectie de respect fata de valorile noastre traditionale si o dovada de constientizare a apartenentei la valorile europene”, a declarat Ciprian Dobre, Presedintele Consiliului Judetean Tirgu Mures, reprezentant al Asociatiei „Tirgu Mures 2021”.

Crearea unui spatiu de invatare si informare, redescoperirea unor traditii, crearea unei armonii intr-un context de multiculturalitate sunt principalele atuuri pe care mizeaza Tirgu Mures, alaturi de Sighisoara si Sovata, in competitia pentru castigarea titlului de Capitala Europeana a Culturii in 2021. 
 
Dosarul de candidatura a orasului Tirgu Mures va fi depus pe data de 10 octombrie, perioada de jurizare urmand sa aiba loc in doua etape: cea de preselectie, in decembrie 2015, si selectia finala, in septembrie 2016.
 
###
Capitala Europeana a Culturii este o initiativa a Uniunii Europene care urmareste sa puna in evidenta bogatia si diversitatea Europei, precum si aspectele culturale comune ale tarilor sale cu scopul de a contribui la apropierea popoarelor europene si de a imbunatati cunoasterea reciproca.
 
Pentru mai multe informatii legate de candidatura orasului Tirgu Mures, va rugam sa contactati:
GMP PR
Roxana Poede
roxana.poede@pr.gmp.ro