354 animale (261 câini şi 93 pisici) au fost sterilizate, deparazitate, identificate şi tratate în 11 zile, în cadrul campaniei de sterilizare gratuită, organizată de FNPA în oraşul Topoloveni şi comuna Bălileşti.
 
Campania de sterilizare a fost susţinută în totalitate de Asociaţia „Tiere in Not e.V” din Germania, cu sprijinul căreia am sterilizat de altfel, până în prezent, cca 2000 de animale (dintre care 90% sunt femele).
 
O colaborare exemplară avem de şase ani cu primarul oraşului Topoloveni, dl Gheorghe Boţârcă, care a asigurat în fiecare an, cazarea şi masa echipei, precum şi personal ajutător pentru asigurarea desfăşurării campaniei în condiţii cât mai bune.
 
A două etapă a campaniei a fost derulată în Bălileşti, probabil singura sau una dintre puţinele comune din ţară în care toţi câinii cu stăpân au fost microcipaţi cu sprijinul total al primăriei şi care îşi propune să continue campania începută de FNPA, din fonduri proprii şi prin atragerea de sponsori.
 
Mulţumim de asemenea voluntarilor şi celorlalte organizaţii implicate în această campanie din 2016, „Tierhilfe K.O.S” din Austria ce a asigurat deparazitantele pentru toate animalele şi hrana în perioada de recuperare, Asociaţiei „Anima” care a asigurat capturarea şi transportul animalelor. Atât noi cât şi primăriile am asigurat inclusiv transportul animalelor cu stăpân, acolo unde a fost cazul, pentru că o altă problemă cu care se confruntă oamenii din mediul rural este lipsa unui mijloc de transport. A impresionat un bărbat de 81 de ani care a venit cu căţeluşa lui, cu lanţul pe post de lesă, 7 km, pe jos, până la locul campaniei.
 
FNPA derulează campanii în localităţile unde nu există ajutor în acest sens şi unde primarii sunt deschişi programului. Totodată am oferit periodic sprijin persoanelor care au în deţinere un număr mai mare de animale şi celor care nu au posibilitatea financiară să le sterilizeze pe cont propriu.
 
Cu toate că sterilizările nu constituie unul dintre obiectivele principale ale FNPA, însă recunoscând importanţa majoră a acestora în scopul reducerii populaţiei de animale fără stăpân şi importanţa conştientizării populaţiei cu privire la necesitatea sterilizării câinilor pe care îi deţin, atât pentru a preveni abandonul puilor nedoriţi şi deci întreţinerea problemei în stradă, cât şi pentru intrarea în legalitate, FNPA derulează campanii de vară de sterilizare a animalelor. Dorim totodată ca aceste campanii să constituie un iniţiator pentru primării, pentru ca, ulterior, stimulate de rezultate, autorităţile locale să continue derularea programului prin aparatul propriu.
 
Conform legii, cetăţenii au obligaţia să-şi sterilizeze şi microcipeze câinii deţinuţi, neîndeplinirea acestei obligaţii putând conduce la o amendă de până la 10000 lei. Prevederi legislative bune însă incomplete, elaborate din birou, în absenţa cunoaşterii oricărei realităţi din teren, ca spre exemplu că 80% dintre câinii cu stăpân sunt în mediul rural unde majoritatea deţinătorilor nu au nicicum posibilitatea de a-i microcipa şi steriliza pe cont propriu. Pentru a evita abandonul masiv al animalelor care s-ar produce pentru ca oamenii să nu rişte a fi amendaţi, era obligatoriu să existe o subvenţionare a acestor acţiuni.

În contextul acestui deficit major, sugerăm autorităţilor locale să susţină sterilizarea şi microciparea, din fonduri proprii şi/sau prin colaborare cu organizaţii de protecţie a animalelor, acţiune ce vine de altfel în sprijinul întregii comunităţi prin eliminarea riscului de a creşte populaţia canină comunitară prin abandon.