Campania de sterilizare gratuită organizată în Topoloveni, de către EDUXANIMA, în parteneriat cu Primăria oraşului Topoloveni, FNPA, „Tiere in Not, Hürth e.V.” din Germania şi „Tierhilfe KOS” din Austria, a fost încheiată după trei săptămâni. 

Au fost sterilizate 428 animale (284 câini şi 144 pisici) cu şi fără stăpân.
În acord cu politica noastră, atunci când a fost cazul, orice animal supus sterilizarii în cadrul campaniilor a fost supus şi altor intervenţii chirurgicale, acţiunilor de îngrijire şi toaletare şi deparazitare externă.
 
Din 2011, de când organizăm campanii de sterilizare la Topoloveni, de departe această campanie a fost cea mai „invadată” de către proprietarii de animale. Din acest motiv, în favoarea acestora, am decis să prelungim campania cu încă două zile. Putem admite că în cele mai multe campanii derulate la Toploveni, sunt sterilizaţi majoritatea câinilor fără stăpân însă în fiecare an ne confruntăm cu animale noi tocmai pentru că proprietarii îşi abandonează constant surplusul de animale, pe domeniul public. De aceea sterilizarea animalelor cu stăpân este prioritară reprezentând cea mai importantă acţiune practică cu efect imediat dacă s-ar realiza la scară naţională.

Sterilizarea animalelor şi educaţia în sensul responsabilizării proprietarilor reprezintă componentele esenţiale pentru rezolvarea definitivă a problemei animalelor fară stăpân.
 
Primăria Oraşului Topoloveni ar putea constitui un exemplu pentru celelalte primării care fie gestionează problema populaţiei canine într-un mod dovedit deja a fi ineficient fie ignoră problema ce devine dintr-o dată vizibilă numai în situaţii critice.
Mai mult, legea oferă acum posibilitatea primăriilor să subvenţioneze sterilizarea câinilor cu stăpân şi sugerăm tuturor primăriilor să extragă din bugetele supradimensionate şi nejustificate în realitate, alocate pentru gestionarea câinilor prin eutanasie şi să investească în sterilizarea celor cu stăpân adică sursa principală a câinilor fără stăpân.