Primii 20 de copaci (tei) din cadrul proiectului „Copacul Incotroceni” urmează sa fie plantați în cartierul Cotroceni, printr-o acţiune organizată de comunitate în colaborare cu autorităţile locale. Asociaţia Incotroceni – Oameni, Idei, Poveşti a iniţiat în primăvara proiectul „Copacul Incotroceni”, ca o reacţie a comunităţii la situaţia precară a spaţiilor verzi din cartier, lucru evidenţiat în repetate rânduri de către cetăţeni în consultările publice făcute în cartier.

„Cotroceniul este un cartier destul de verde, dacă îl comparăm cu alte zone din Bucureşti. Observ însă că în ultimii ani spaţiile verzi din cartier au avut de suferit. Au fost multe defrişări şi toaletări excesive ale copacilor care au dus la uscarea acestora. Mulţi dintre ei ar trebui acum să fie defrișați. Unii copaci au fost tăiați şi au rămas buturugile în alveole, nefiind plantaţi alţi copaci în loc. În unele zone, vechile alveole au fost asfaltate pentru a obține locuri de parcare pe trotuar, lucru care mi se pare inacceptabil.”
a declarat Maria Ungureanu, membră a Incotroceni. 
 
Proiectul „Copacul Incotroceni” a fost realizat de voluntari din cartier, care au cartografiat pe teren spaţiile verzi de pe aliniamentul stradal pentru mai multe străzi din cartierul Cotroceni, identificând 165 de alveole fără copaci, având copaci uscaţi, buturugi sau alveole asfaltate. Această muncă de documentare a fost prezentată apoi comunităţii în cadrul „Agora Incotroceni” în luna iulie. Vecinii s-au arătat interesaţi de ideea replantării spaţiilor verzi şi şi-au exprimat tot sprijinul pentru a ne duce proiectul la bun sfârşit.  Prin petiția „Copacul Incotroceni”, semnată de 239 de cetăţeni, am solicitat autorităţilor locale să planteze copacii pe străzile documentate. 
 
Primii 20 de copaci, ce urmează să fie plantaţi în acest proiect pilot, sunt puşi la dispoziţie prin efortul membrilor comunităţii. Proiectul va continua prin documentarea tuturor străzilor din cartier şi prin alte acțiuni de plantare, prin implicarea activă a membrilor comunităţii şi a autorităţilor locale. 
 
Prin urmare, asociaţia Incotroceni – Oameni, Idei, Poveşti, în colaborare cu  Primăria Sectorului 5 a Municipiului București, va planta 20 de tei, duminică, 23 octombrie, de la ora 10.00. Plantarea va începe pe Str. Dr. Joseph Lister (8 alveole), continuând apoi pe Str. Sf. Elefterie (6 alveole), Str. Dr. Mihail Obedenaru (3 alveole), Str. Dr. Victor Babeş (2 alveole), Str. Dr. Grigore Romniceanu (1 alveolă). Lucrările de plantare vor fi executate de către Primăria Sectorului 5 a Municipiului București. 

Vă invităm să participaţi la acţiunea de plantare! 
Recomandare plantare arbore in oraș
Mai multe fotografii

***
Asociaţia Incotroceni – Oameni, Idei, Poveşti
şi-a propus să facă din Cotroceni un spațiu mai bun de locuire, un cartier mai primitor şi mai armonios pentru toți locuitorii săi. Provocarea Incotroceni – Oameni, Idei, Poveşti este de a iniția acțiuni pentru a veni în întâmpinarea nevoilor comunităţii din cartierul Cotroceni, în vederea unei mai bune cunoașteri a resurselor locale, a consolidării sentimentului de apartenenţă la comunitate, a implicării active şi creative a locuitorilor, în vederea dezvoltării şi valorificării patrimoniului cultural, arhitectural şi urbanistic al cartierului.